498891
Wat U Zegt

Weinig steun onder lezers voor VN-lobby kabinet

’Houd de koning erbuiten’

Als eerste Nederlandse staatshoofd heeft koning Willem-Alexander gesproken tot de Algemene vergadering van de Verenigde Naties. Het optreden van de koning was mede bedoeld om de lobbyvoor een zetel in de Veiligheidsraad kracht bij te zetten.

De meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag kan echter niet waarderen dat Den Haag de koning inzet bij de strijd om een zetel. Slechts 36 procent vindt dat terecht. "Goede zaak. De koning en koningin kunnen daar zeer goed bij helpen, meer nog dan politici", stelt een lezer.

Een ander ziet een blamage voor de koning als de zetel niet doorgaat. Dat wil hij Willem-Alexander besparen: "Hij moet zich daarvoor niet lenen."

De 'ja-stemmers' vinden het belangrijk dat Nederland deel gaat uitmaken van de Veiligheidsraad, al is het maar voor twee jaar. "Zeer goede strijd", en: "Zo tel je mee in de wereld". "Tijd dat Nederland weer op het hoogste niveau mee praat", vindt een lezer.

Voor 57 procent van de stemmers hoeft het echter niet. Verrassend genoeg maakt daarbij geen verschil dat het onderzoek naar MH17 en de vervolging van de daders de komende jaren een belangrijk programmapunt zal vormen bij de Veiligheidsraad. Slechts een enkeling noemt MH17. "Zeer nuttig, vooral nu, om gedaan te krijgen dat de schuldigen voor het neerschieten van de MH17 worden gestraft! Daar zal diplomatie op het allerhoogste niveau voor nodig zijn."

Verreweg de meeste stemmers vinden de strijd om een zetel niet belangrijk genoeg om de koning in de campagne een rol te laten spelen. Iemand vindt dat we het wel kunnen opgeven: "Verspilde moeite."

Sowieso wordt er niet veel belang gehecht aan een Nederlandse aanwezigheid in de Veiligheidsraad. Een deelnemer zegt dat we er niets te zoeken hebben. "Wij dansen naar het pijpen van de VS".

Wel vindt bijna een kwart dat ons land zich dan profileert als een belangrijke speler op het wereldtoneel, maar daar blijft het bij.

Ons land zal heus niet meer invloed krijgen met een zetel, denkt 76 procent, als het al zo is dat we de gewenste zetel ook werkelijk zullen binnenhalen, wat 65 procent betwijfelt. "Allemaal poppenkast. Wij hebben op het wereldtoneel niets in te brengen, of we nu een zetel hebben of niet". "Nederland zal de zetel alleen krijgen als het de groten goed uitkomt."

Premier Rutte sprak gisteren voor de VN over de duurzaamheidsdoelen die de wereldgemeenschap heeft vastgesteld. Daaronder vallen het gevecht tegen de honger en armoede en de klimaatverandering. Volgens de premier moeten regeringen en bedrijven in deze strijd de handen ineenslaan. Maar "multinationals hebben niks op met milieu", zeggen de lezers. Driekwart van hen verwacht dus niet dat het bedrijfsleven hier oren naar heeft. De premier gaf Heineken nog een openbare pluim. Meer dan de helft van de lezers vindt dat niet kunnen. Sommigen noemen Rutte naïef.

Ook koningin Máxima is in New York. Vandaag presenteert zij haar jaarverslag over financiële diensten voor de armen in de wereld. De helft van de lezers denkt dat haar werk voor de VN gunstig uitwerkt voor het imago van Nederland. Sommigen echter vinden haar 'te politiek bezig'.