504802
Wat U Zegt

Studentenhuis geldmachine

Een studentenwoning in een verbouwde container met schamele voorzieningen kost goud geld schrijft Annet Kramer. Het kabinetsplan om meer studentenwoningen te bouwen stemt haar dan ook cynisch. "Makkelijk, zo’n belastingpot voor algemeen gebruik." Vindt u dat studentenhuizen uitgemolken worden door de overheid?  

Annet Kramer schrijft:

Het kabinet is van plan om snel meer studentenwoningen te bouwen. Dat klinkt goed. Je denkt dan aan goedkope woningen waarbij rekening gehouden wordt met het smalle budget van de student, zeker nu de studiefinanciering is gestopt en alles geleend moet worden.

Echter, een studentenwoning in een verbouwde container kost al goud geld. Op een klein stukje Amsterdam zijn ongeveer duizend verbouwde zeecontainers met steigers er omheen vier hoog gestapeld. Dit studentenparadijs moet maandelijks meer dan 500 euro kosten, weliswaar inclusief, maar met een heel klein boilertje zodat lang douchen er niet bij is. En zonder een gas- en wasmachineaansluiting. Zeer basic maar zo duur dat huursubsidie kan worden aangevraagd, want met eigen voordeur.

Als dat ’studentenwoningen’ moet heten, dan wordt er weer dik geld verdiend uit de algemene ruif. Iets zegt mij dat de nieuw te bouwen studentenwoningen ook die kant op gaan. Nog makkelijker geld verdienen dan een flat met gezinswoningen, daar moet tenslotte nog een slaapkamer extra in. Makkelijk, zo’n belastingpot voor algemeen gebruik.

Vindt u dat studentenhuizen uitgemolken worden door de overheid?

Meediscussiëren over dit en andere onderwerpen doet u op wuz.nl