508422
Wat U Zegt

Kunt u slapen na beeld van verdroken vluchtelingetje?

In het relatief veilige, welvarende Nederland maken we ons druk over kleine dingen als bijvoorbeeld de keuze van het broodbeleg of over grotere problemen als de situatie van 'onze' ouderen. Maar kunnen we nog rustig slapen nadat we de beelden van het aangespoelde vluchtelingenjongetje in het Turkse Bodrum hebben gezien?" vraagt Viora Eljon in een open brief. "Blijft dat beeld hangen, ergens in ons achterhoofd?" We zijn nieuwsgierig naar uw reactie.

Viora Eljon schrijft:

Vanavond leg ik mijn dochtertje lekker gevoed in haar bedje. Ik lees haar nog een verhaaltje voor, terwijl ik haar ongeboren zusje voel trappelen in mijn buik. Ik trek haar dekbed nog iets hoger op tot net onder haar kin, precies zoals zij lekker vindt, geef Haas aan en kus haar voorhoofd zachtjes. Ze giechelt, want zo zachtjes vindt ze zo fijn kriebelen.

 Ik doe het lampje uit, trek haar slaapkamerdeur dicht en ruik de koffie die mijn man al heeft gezet voor ons. Mijn avond begint, in de volste overtuiging dat mijn dochtertje morgenochtend vroeg bij ons in bed kruipt. Om nog even te knuffelen en te kletsen voordat we aan een nieuwe dag beginnen. Een nieuwe dag in vrij en veilig Nederland.

Vannacht vallen er geen bommen op mijn huis en morgenochtend kan ik gewoon haar broodtrommeltje inpakken. Ik heb grillworst voor haar gekocht, haar lievelingsbroodbeleg.

Ik wil jou vragen: hoe bijzonder is dit moment? En dan, nadat je goed hierover hebt nagedacht, even naar de foto te kijken van het aangespoelde jongetje in Bodrum. Even maar, niet te lang, want met al die gevoelens die de foto oproept, kan je toch niets. Daar moet de regering maar wat aan doen.

 Jij gaat vanavond even facebooken. Je druk maken over de situatie van 'onze' ouderen en de armoede die er heerst in Nederland. Natuurlijk is het erg, een verdronken jongetje, maar hé, hier in Nederland kan het ook echt erg zijn hoor. Maar je vlucht niet. Waarom zou je? Met je auto, je televisie, je buren, je zorgverzekering, je scholen, huisdieren, familie, vrijheid en veiligheid. Op een gammel bootje stappen met je kinderen, alles achter je te laten en daar dan ook nog eens duizenden euro’s voor betalen? Waarom zou je? Jij kan vannacht toch rustig slapen? Net als ik? Of slapen we toch net iets minder lekker, blijft dat beeld van dat jongetje hangen, ergens in ons achterhoofd? Knaagt er iets?

Meediscussiëren over dit en andere onderwerpen doet u op wuz.nl