Nieuws/Wat U Zegt
529754328
Wat U Zegt

’Maak plaats voor Coming Out Day’

Met de jaarlijkse Gay Pride in Amsterdam, waar honderdduizenden bezoekers op af komen en een homohuwelijk dat al jaren de normaalste zaak van de wereld is, zou je denken dat homo’s algemeen geaccepteerd worden, betoogt Jan Muijs.

Niets is echter minder waar. Vandaar nog veel aandacht voor de jaarlijkse wereldwijde Coming Out Day. Er aanvankelijk tot je schrik achter komen dat je 'anders' bent, is al een dingetje, maar er dan openlijk voor uit durven komen, is voor veel LGBT'ers nog net een brug te ver.

Vooral in mannenbolwerken als militairen en voetballers kun je maar beter niet laten merken dat je homo bent. Daar is coming out, zolang ze in dat wereldje zitten, dan ook nihil. En twee homo's die in Amsterdam hand-in-hand durven te lopen, zijn hun leven helaas nog steeds niet zeker.

De kreet 'homo's is nog steeds onderdeel in het rugbylied op de KMA in Breda, hoewel de commandant meent dat er 'hommels' geroepen wordt. Droom zachtjes verder, denk ik dan. Voor heel veel mensen is er in ons land nog geen plaats voor een Coming Out Day.

Jan Muijs, Tilburg