Nieuws/Wat U Zegt
544029757
Wat U Zegt

Laat GGD’s zelf bepalen wat ze met vaccinresten doen

Uitslag Stelling: Eerst kwetsbaren prikken

Driekwart van de stellingdeelnemers Dag vindt dat de zogeheten spillage van vaccins naar de kwetsbare mensen moet. Deze week was er discussie over de restjes vaccins. De GGD in Noord-Limburg liet huisartsen kiezen wie deze mocht krijgen.

Eerst werd de GGD hierover op de vingers getikt door het ministerie van Volksgezondheid, daarna bleken GGD’s toch zelf te mogen bepalen wat er gebeurt met de spillage. De Jonge wilde in eerste instantie dat hiermee zorgmedewerkers gevaccineerd zouden worden, maar is nu minder streng. Een deelnemer noemt het schandalig dat de zorgmedewerkers nog niet allang zijn ingeënt: „Dat de zorgmedewerkers nog geen vaccin hebben gekregen, ligt aan de logistieke onkunde van dit operettekabinet.”

De meeste stemmers vinden het goed dat de GGD Noord-Limburg ’ongehoorzaam’ is geweest. Een reactie: „Het blijft idioot om vanuit Den Haag de verordonneren dat de restjes alleen naar de zorg mogen. Dus als je aan het einde van een dag prikken over hebt en niet genoeg zorgmedewerkers, dan moet je de spillage maar weggooien?”

Eveneens een meerderheid van de deelnemers noemt het echter wel goed dat er vanuit Den Haag richtlijnen komen voor de verdeling van de vaccins. Willekeur ligt volgens een grote meerderheid namelijk op de loer. Iemand geeft als voorbeeld: „Huisartsen bellen nu hun naaste familie om een prik te komen halen. De doktersassistente die haar man belt dat er vaccin over is. Dat zou niet moeten kunnen.”

Een respondent pleit er juist voor de vaccins te geven aan iedereen die hiervoor beschikbaar is. „Stop gewoon met al die regeltjes. Ik behoor niet tot de zestigplus doelgroep. Maar ik ben 59 en moet nog werken. Misschien eerst de werkenden vaccineren, zodat de economie kan doordraaien?”

Wel vinden bijna alle respondenten dat huisartsen meer autonomie moeten krijgen bij het toekennen van vaccinaties. Een van hen: „De kwetsbaren zijn juist in beeld bij de huisartsen. Laat Den Haag zich niet bemoeien met de details.” Een respondent roept huisartsen op meer initiatief te tonen. „Jullie kunnen een belangrijke rol spelen hierin. Zoek de zieke en kwetsbare patiënten gewoon op en prik.”

Ondanks de beloften van Hugo de Jonge dat iedereen boven de achttien jaar voor de zomer minimaal één prik heeft gehad, gelooft bijna niemand meer hierin. Een respondent vat het als volgt samen: „Iedere keer komen er weer nieuwe regels, maar doorpakken ho maar. Die traagheid is verschrikkelijk.”

Op 1 juli lopen alle steunpakketten af voor ondernemers. Het land zou dan weer open moeten. Toch denken de meeste respondenten niet dat dit dan al kan. Ook gelooft slechts een minderheid dat er op de eerstvolgende deadline van 28 april meer mogelijk zal zijn in Nederland. Iemand voorspelt: „Die versoepelingen kun je gewoon vergeten. En als op 1 juli de steunpakketten aflopen, gaan veel bedrijven toch over de kop.”

Maar mocht het toch zover komen met versoepelingen, dan willen de meeste stemmers het liefste dat de terrassen opengaan. De tweede keuze zijn de winkels en in laatste instantie zouden volgens de deelnemers de bioscopen en theaters open mogen. ,,Buiten is het besmettingsgevaar veel kleiner dan binnen. Doe alles open wat buiten open kan.”