545939
Wat U Zegt

Wakker Dier niet eerlijk over melk

In haar actie tegen stalmelk verdraait Wakker Dier volgens Gé Bouma de feiten. Koeien die altijd op stal staan hebben het lang zo slecht niet als de actiegroep stelt. Bent u het met deze lezer eens? We horen graag uw reactie.

Gé Bouma schrijft:

Wakker Dier moet voor haar reputatie vrezen. Op dit moment loopt een radiospot waarin Wakker Dier stalmelk afraadt. Een oneerlijke actie. Het verhaal wordt van één kant belicht en feiten worden verdraaid.

Wakker Dier verafschuwt stalmelk, wil dat we kaas eten die gemaakt is van weidemelk en dat alle koeien in de wei lopen. Stalkoeien zouden volgens de actievoerders meer problemen hebben.

Mijn broer heeft een grote veehouderij. Zijn koeien staan altijd op stal. Ze liggen op speciale waterbedden en de leefruimte is meer dan 7 m2 per koe. Dat is een verdubbeling vergeleken met twintig jaar terug. Het is een hoge, open stal met voortreffelijke ventilatie en isolatie, aangestuurd door computersystemen.

Als de koeien het hele jaar buiten zouden lopen, dan rijzen de kosten de pan uit, met als gevolg onverkoopbare producten. Bovendien, koeien in de wei hebben last van regen of hitte. Ook moeten ze doortrapt gras eten, soms vermengd met een koeienvlaai. Wat is nu fijner?

Trouwens, weidekoeien lopen 120 dagen, acht uur per dag buiten. Dat is elf procent van het jaar. Zij staan dus 89 procent van het jaar ook op stal!

Meediscussiëren over dit en andere onderwerpen doet u op wuz.nl