551125
Wat U Zegt

Respondenten: Toerisme is goed maar er zijn grenzen

Uitslag Stelling: Stad moet leefbaar blijven

1 / 2

Prima dat Amsterdam maatregelen neemt tegen het massatoerisme, vindt twee derde van de stellingdeelnemers. „Toerisme is misschien goed voor de lokale economie, maar de overlast voor de reguliere bewoners is niet in geld uit te drukken.”

1 / 2

De Amsterdamse gemeenteraad stelt paal en perk aan de wildgroei aan Nutella-, wafels en fastfoodzaken in grote delen van de binnenstad. Er mogen geen nieuwe winkels meer komen die gericht zijn op toeristen en dagjesmensen.

Heel goed, vindt de meerderheid van de stemmers. Een respondent verklaart: „Toerisme is een economische motor voor Amsterdam, en brengt ook flinke werkgelegenheid met zich mee. Het aanbod moet echter kwalitatief hoogwaardig zijn, en niet bestaan uit enkel of nog meer van die tweederangs toeristenwinkeltjes.”

Dat veel Amsterdammers zich storen aan de toegenomen drukte in de stad en de verschraling van het gewone winkelaanbod kunnen de meeste respondenten zich heel goed voorstellen. „Je kunt in het centrum amper lopen”, klaagt een van de respondenten, „Overal toeristen. Het is een dolgedraaid gekkenhuis waar een kleine groep van profiteert en waar veel anderen alleen maar last van hebben”.

Eerder kondigde de gemeenteraad al een stop af op nieuwe hotels in de binnenstad en bande de touringcar uit het centrum. Ook voor airbnb-verhuur gelden inmiddels strengere regels. Zestig procent denkt niet dat toeristen op deze manier worden weggejaagd.

Maar sommigen zijn bang dat Amsterdam met deze beperkende maatregelen de kip met gouden eieren slacht. Een van hen zegt: „Jarenlang werd er reclame gemaakt voor Amsterdam als toeristenstad en nu er ’overlast’ komt kunnen bezoekers een schop onder hun achterste krijgen. Onbegrijpelijk, ook voor de middenstand.” Een ander vat samen: „Ze willen wel de lusten maar niet de lasten.”

Deze respondenten vinden dat Amsterdammers niet moeten zeuren. Als je een probleem hebt met toeristen moet je niet in het centrum gaan wonen, is hun redenering. „Wees blij dat ze geld in het laatje brengen”.

Maar de meerderheid is van mening dat de stad voorrang moet geven aan de eigen inwoners boven toeristen. Iemand die zelf werkzaam is in de toeristische sector zegt: „We moeten de juiste balans vinden tussen wonen, werken en toerisme. Als een stad of regio een pretpark wordt, verliest het zijn natuurlijke aantrekkingskracht en karakter waarvoor die toerist in het begin kwam”.

Om een stad als Amsterdam te vergelijken met een pretpark, vindt de helft van de respondenten geenszins overdreven. „Amsterdam is tegenwoordig net een kermis. Je struikelt over dronken, schreeuwende mensen. En dan al die rot rolkoffertjes. Ik vind er niets meer aan”, windt iemand zich op.

Voor 37 procent is de toenemende drukte reden om de stad niet meer te bezoeken. „Persoonlijk vind ik Amsterdam de mooiste stad van Nederland. Alleen veel te druk”, stelt iemand vast. Bijna een op de tien stemmers woont zelf in de hoofdstad.

Bijna 60 procent zou het toejuichen als andere toeristensteden eveneens het aantal toeristenwinkels in de binnenstad zou beperken. Zoals een respondent schrijft: „Ik ga ook niet naar Madrid om Nutella-winkels te bezoeken”.