Nieuws/Wat U Zegt
584521218
Wat U Zegt

Brievencompetitie

Brief 2 ’Zwarte Piet is boeman’

Zwarte Piet wordt dit jaar in de ban gedaan bij de intocht van Sinterklaas. Iedereen die zich een beetje heeft verdiept in 'Zwarte Piet', weet dat men al eeuwenlang overal in Europa met zwarte schmink de boeman, duivel of de dood uitbeeldt, stelt Peter de Kort.

Net als dat in Afrikaanse landen eeuwenlang mensen zich wit schminken om zo de boeman, spook of de dood uit te beelden. Geen blanke Europeaan die het in het hoofd zal halen over die 'witte boemannen' bij de VN of in Afrika te gaan klagen.

Kennis van zaken is helaas minder belangrijk dan de discutabele argumenten van de zwartepietentegenstanders. Zij hebben het zelfs voor elkaar gekregen dat er nu mensen zijn die daadwerkelijk geloven dat het chique edelenkostuum van de modernere Zwarte Piet slavernij symboliseert en dat je met donkere schmink de Amerikaanse 'blackface' uit de vorige eeuw uitbeeldt. Het continu eenzijdig accentueren van deze theorietjes in veel media heeft ervoor gezorgd dat intussen veel grote steden de roetveegpiet hebben geïntroduceerd.

Mede hierdoor heeft de NTR, heel strategisch op Prinsjesdag, naar buitengebracht dat bij de komende intocht in Apeldoorn er alleen maar roetveegpieten meelopen.

Peter de Kort (cultuurwetenschapper), Nijmegen

Stem op deze brief

Of op één van de andere brieven: