Nieuws/Wat U Zegt
619540409
Wat U Zegt

’Woning energieneutraal maken kost veel geld’

Een gemiddelde woning energieneutraal maken, zou volgens minister Wiebes en de Taskforce Bouwagenda respectievelijk 18.000 en 35.000 euro kosten. Nico Willemse lijkt dat wat te laag ingeschat.

Nadat het klimaatakkoord is gepresenteerd gaat het kabinet uitrekenen wat het gaat kosten om een gemiddelde woning energieneutraal te maken. Als schot voor de boeg zegt minister Wiebes dat hij er vanuit gaat dat dit rond de 18.000 euro zal bedragen, terwijl voorzitter Wientjes van de taskforce Bouwagenda een bedrag van 35.000 euro noemt.

Laat ik nu in zo’n woning wonen en een deskundige gevraagd hebben wat ik moet doen om mijn woning energieneutraal te maken... Dit is, zonnepanelen, dakisolatie, spouwmuurisolatie, huidige dubbel glas vervangen, vloerverwarming, warmtepomp en alle radiatoren vervangen. Tevens adviseert hij om het luchtventilatiesysteem te vervangen.

Wat dit gaat kosten is onbekend, maar als ik zo de bedragen neem die het kabinet en de Bouwagenda noemen ben ik bang dat zij ervan uitgaan dat alle werkzaamheden gedaan gaan worden door zzp’ers met het voorgestelde uurtarief van 16 euro per uur.

Nico Willemse Uithoorn