Nieuws/Wat U Zegt
642225665
Wat U Zegt

’Weinig draagvlak voor nieuwe coronamaatregelen’

Uitslag Stelling: Minder angst voor virus

De meerderheid van de stellingdeelnemers maakt zich geen zorgen over een nieuwe coronagolf. Nog niet eens de helft van de zestigplussers is komen opdagen na de prikoproep voor een tweede booster. Dit terwijl de coronacijfers hard oplopen.

Twee derde van de deelnemers snapt de weerstand bij de leeftijdsgroep van zestig jaar en ouder om een prik te gaan halen. Een respondent vindt het irritant dat mensen beneden de zestig jaar geen booster mogen. Een respondent: „Ik ben net vijftig en val onder de risicogroep en ben doodsbang voor een opleving.” Een andere stemmer: „De overheid heeft zich niet van haar zorgzaamste kant laten zien gedurende de coronacrisis. Dus ik snap wel dat veel mensen geen vertrouwen meer hebben in die booster.”

De GGD overweegt een reminder te sturen via sms om te wijzen op de prik. Maar een klein deel van de respondenten gelooft dat dit hen over de streep zal trekken. Een stemmer vindt dat corona net zo behandeld moet worden als griep: „Stuur de uitnodiging voor de booster gelijk met de griepvaccinatie, die immers ook geldt voor mensen met een zwakker gestel.”

Het aantal mensen dat met coronaklachten in het ziekenhuis belandt, neemt weer toe. Twee derde van de stemmers verwacht dan ook nieuwe maatregelen. „Voor corona zelf ben ik niet bang, ik ben veel banger voor nieuwe maatregelen”, zo stelt een respondent. Een andere respondent gelooft wel dat er maatregelen zouden kunnen komen, maar: „Niemand gaat zich hier natuurlijk aan houden.”

Slechts klein een deel van de deelnemers is voorstander van terugkeer van Testen voor toegang en vaccinatiebewijzen. Een voorstander van vaccinatiebewijzen: „Corona gaat er hoe dan ook komen, nadat iedereen op vakantie elkaar lekker heeft kunnen besmetten. Met vaccinatiebewijzen voorkom je in ieder geval dat de economie een opdonder krijgt”. Er zijn echter veel meer tegenstanders van QR-codes. ,,Ik vind het eng dat de overheid nu al voorsorteert op maatregelen. Met die QR-codes kaapt de overheid je digitale identiteit.”

Maar een klein deel van de deelnemers vindt dat Nederland goed is voorbereid op een nieuwe coronagolf. Een respondent: „Het aantal ic-bedden zou inmiddels toch wel moeten zijn uitgebreid, maar ik heb er een hard hoofd in dat dit ook zo is. Er is volgens mij helemaal niets gebeurd de afgelopen twee jaar.”

Twee derde van de stemmers gelooft dat er weer problemen gaan ontstaan door de nieuwe coronagolf. Een respondent ziet de problemen al van heel ver aankomen: „Al die jongeren gaan naar evenementen en feesten op vakantie en zij besmetten vervolgens de ouderen.”

Bijna niemand van de stellingdeelnemers gelooft dat er maatschappelijk draagvlak zal zijn voor nieuwe maatregelen waarbij sectoren van de samenleving worden gesloten.

Een deelnemer: „Ik kan me er helemaal niets bij voorstellen dat bedrijven weer gesloten worden. Nederland gaat dan echt totaal naar de kelder.”

We moeten leren leven met het coronavirus, zo vindt de overgrote meerderheid van de respondenten. „Deze variant is zo mild dat je die kunt beschouwen als een gewone griep. Houd je gewoon aan de hygiëneregels van handen wassen, dat moet voor griep ook.”