668871
Wat U Zegt

Nederland heeft zoveel moois te bieden

Uitslag Stelling: We nemen graag de gok

Nederland heeft genoeg moois te bieden als vakantieland. Daarover is 82 procent van de stellingdeelnemers het eens. Ons wisselvallige zomerweer is voor twee derde van de lezers geen reden naar het buitenland uit te wijken. Zestig procent neemt graag het risico.

Natuurlijk kan (slecht) weer de vakantiepret bederven. Toch zegt 41 procent van de deelnemers zich daar weinig van aan te trekken. "Je bent Hollander of niet, toch?" klinkt in veel reacties door.

"Nederland is prachtig, en het meeste water valt er toch naast", schrijft een respondent. "Het is natuurlijk heerlijk om te gaan skiën of een weekje zon te pakken in het voorjaar. Maar de zomervakantie? Dat kan echt prima in Nederland."

"Hier geen fileleed, tegenvallende appartementen of drukke resorts", lichten 'thuisblijvers' toe. "Niet opgehokt in een vliegtuig zitten of uren hangen op een luchthaven." En: "Geen bosbranden, terreurdreiging, toeristeneten, modderstromen of hoge temperaturen. Het feit dat je even helemaal niets hoeft te doen, is toch al vakantie? Dat weer neem je op de koop toe."

Vakantie is voor drie kwart van de stemmers belangrijk. 59 procent zegt dat geld geen rol speelt bij de keuze om in Nederland te blijven. Sterker nog, benadrukken vóór- en tegenstanders: Nederland is nog best duur. "Drie dagen Center Parcs kan zomaar meer kosten dan een weekje Turkije", schrijft een deelnemer.

Ondanks het feit dat een meerderheid zich niets zegt aan te trekken van het weer, denkt ruim twee derde van de stemmers dat er veel minder mensen zouden afreizen naar warme landen als Spanje, Frankrijk of Italië als het hier in de zomer (gegarandeerd) mooi weer zou zijn.

Een lezer tekent aan dat het wel verschil maakt wat voor vakantie je hebt. "Toen ik onlangs een week in Parijs was, viel er veel regen. Helemaal niet erg, ik was in Parijs! Als ik op een eiland had gezeten, was dat anders geweest, dan moet het gewoon mooi weer zijn. Nederland heeft helaas geen plaatsen die mooi genoeg zijn."

Hoewel de meeste lezers daar heel anders over denken en Nederland flink wordt bejubeld, kun je natuurlijk pech hebben: "Het gehele jaar hard werken en altijd als wij vakantie hadden, vielen de mussen eerst drie dagen dood van het dak, gevolgd door twee weken slecht weer. Dus wij gaan naar de Spaanse kust. Altijd 30 tot 33 graden met een windje, en heerlijk tot 's avonds buiten kunnen zitten."

Anderen die zomers het buitenland verkiezen, wijzen op het vooral willen doorbreken van de sleur. "Vakantie is voor mij een andere omgeving. Ik heb nooit echt vakantie gehad als ik in eigen land blijf; alles gaat dan gewoon door."

Weer of geen weer; het kwik is steevast goed voor een potje Hollands geklaag. Toch beweert 56 procent daar niet aan mee te doen. Twee derde van de stellingdeelnemers is gewoon blij met ons klimaat en de seizoenen.

Een handvol cynici werpt tegen: "Seizoenen? In Nederland is het eigenlijk altijd herfst. Zomers een paar dagen (te) warm en dan vervolgens weer regen en wind. 's Winters hetzelfde: heel even vorst, en dan weer herfstweer."