669183
Wat U Zegt

Belegger, gebruik je gezond verstand

Ondernemers die het voor elkaar krijgen om grote leningen bij banken af te afsluiten zijn niet de eerste de beste, vindt lezer Wim Everwijn. "Kleine kans dus dat men dan zo'n belangrijke clausule over opslagrente of anderszins in de overeenkomst met de bank over het hoofd ziet." Ondernemers en beleggers moeten volgens hem dan ook niet klagen als het misgaat met aandelen of rente.

Wim Everwijn vervolgt:

Ik vermoed dan ook dat al deze zogenaamd zielige en misleide ondernemers, in het geval de rente destijds zou zijn verhoogd en niet jarenlang op laag niveau was vastgeroest, zich uitermate tevreden hadden getoond met de renteswaps.

Feitelijk zie je hier raakvlakken met de Dexia-affaire. Jarenlang profiteerden spaarders van de mogelijkheid om met geleend geld aandelen te kopen. Niemand had door dat wat omhoog gaat ook een keer naar beneden zal komen. Toen dat moment dan ook daar was, vond de voltallige Nederlandse familie Doorsnee dat het zich had laten belazeren door de bank. Die kreeg het verwijt dat zij haar zorgplicht ernstig had geschonden door er bij aanvang van de overeenkomst niet nadrukkelijk op te wijzen dat het gebruik van het gezonde verstand geen overbodige luxe is, aangezien eerder behaalde goede resultaten nooit een garantie kunnen zijn voor de toekomst.

Vindt u ook dat er te snel met het vingertje wordt gewezen naar de bank als het mis gaat met aandelen?