669206
Wat U Zegt

'Consument moet toch betalen, linksom of rechtsom'

Uitslag Stelling: Weinig nachtelijke wasjes

Consumenten kunnen veel slimmer met hun stroom omgaan, zegt de Autoriteit Consument en Markt. 's Nachts wassen bijvoorbeeld. De slimme meter kan helpen de goedkoopste uren te bepalen. U denkt echter niet dat u dit gaat terugzien in de portemonnee.

"Het klinkt aannemelijk, maar de praktijk is meestal anders. Voordat de consument iets terugziet in de vorm van een lagere rekening, zijn we enige tijd verder. Eerst zijn de investeerders en bedrijven aan de beurt", luidt een commentaar.

Van de deelnemers aan de Stelling van de Dag denkt slechts twaalf procent zelf ook goedkoper uit te zijn als ze energie gaan afnemen op de momenten dat de meeste andere mensen dat niet doen, bij voorbeeld 's nachts.

Opladen

Verscheidene stemmers verklaren dit al jaren te doen. "Vooral in het weekend is het voordelig om allerlei elektrische apparaten, zoals boormachines en grasmaaiers, op te laden." Deze deelnemers zijn verrast dat "zoveel mensen nog geen dubbele meters hebben en geen optimaal gebruik maken van goedkopere nachtstroom".

De sceptici zijn echter in de meerderheid. "Dit lijkt me eerder ten goede te komen aan de energiemaatschappijen dan aan de consument, het is in hun belang dat het verbruik 'gespreid' wordt. Geld terug of minder betalen? Dat moet ik nog zien. Dat is niet in het belang van de leveranciers." En het laat zich volgens u raden wat er gebeurt als iedereen zijn wasmachine 's nachts laat draaien: "Dan schiet de prijs omhoog."

De lezers hebben weinig vertrouwen in de energiebedrijven, maar ook ACM, een onafhankelijke toezichthouder die zich sterk maakt voor consumenten en bedrijven, bezien zij met argwaan. In de aansporingen om slimmer met stroom om te gaan ziet 78 procent een poging om het energieverbruik te manipuleren.

"'s Nachts wassen of drogen is in je eigen voordeel. Daar heb ik geen slimme meter voor nodig", merkt een deelnemer op. "Ik ben bang dat de overheid straks gaat bepalen wanneer je mag wassen en of drogen. Door de slimme meter kun je op bepaalde tijden worden afgesloten of met beperkingen te maken krijgen. De overheid wil zich overal mee bemoeien."

Buuronvriendelijk

Een ander is ook gealarmeerd: "Iedereen bepaalt zelf wel wanneer hij wil gaan wassen. Wat een arrogante bemoeienis zeg!" Een belangrijk bezwaar van zeer veel deelnemers tegen 's nachts wassen is de geluidsoverlast. "Buuronvriendelijk", zegt een stemmer. "Er wordt hier alleen naar het moment van energiegebruik gekeken. Midden in de nacht een wasmachine die staat te centrifugeren en dus veel herrie maakt, wordt voor het gemak maar even buiten beschouwing gelaten. Het hele huis wakker, maar wel een paar dubbeltjes bespaard…"

De meeste deelnemers zeggen dat ze geen rekening houden met top- en daluren omdat ze maar één tarief hebben. Zestien procent van de deelnemers zegt wel een dubbele (of slimme) meter te hebben maar zich toch niets aan te trekken van de daluren.

De ACM pleit voor verschillende tarieven gedurende de dag. Elk uur een andere prijs. De slimme meter zou daarbij kunnen helpen. Maar veel mensen willen hem niet in huis hebben, beducht voor aantasting van hun privacy. "Big Brother is watching you!