Nieuws/Wat U Zegt
670871
Wat U Zegt

'Gratis parkeren in binnensteden'

Gratis parkeren lokt meer mensen naar de stadscentra en doet de omzet van de winkels en horeca aanmerkelijk stijgen. Hoogleraar Cor Molenaar vindt het daarom tijd worden dat Nederlandse gemeenten gratis parkeertijden, zoals een gratis parkeermaand, invoeren. "Daarmee zouden de binnensteden weer meer bezoekers kunnen trekken. Dat is goed voor iedereen, voor gemeenten maar ook de winkels kunnen de extra impuls goed gebruiken." Bent u met de hoogleraar eens? Graag uw reactie.

Winkels van steden die stoppen met het vragen van parkeergeld, kunnen een mooie bonus tegemoet zien: de binnenstad zal dan weer vollopen.In de Britse plaats Cardigan zien ze het voor hun neus gebeuren. De parkeermeters in de stad in Wales zijn al weken kapot. Dat blijkt inmiddels een geluk bij een ongeluk, want het leidt tot veel meer bezoekers en een omzetstijging van 50% voor winkeliers en horeca. De levendigheid is terug in de stad.

"Dat moet een stimulans zijn voor Nederlandse gemeenten om ook gratis parkeertijden in te voeren", zegt retail-deskundige en bijzonder hoogleraar Cor Molenaar van de Erasmus Universiteit. Hij denkt ondermeer aan een gratis parkeermaand.

In de Nederlandse steden  staat bij veel winkeliers het water tot de lippen. Er is zelfs een aanzienlijk deel van de detaillisten dat niet meer geld binnenkrijgt dan een minimuminkomen. Dat komt mede door het teruglopende winkelbezoek, maar ook door de toegenomen gemeentelijke belastingen.

"Consumenten blijven weg als ze bij een bezoekje aan de binnenstad een paar tientjes voor parkeren moeten aftikken", zegt Sander van Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland. "Dan voel je je als consument al snel gepakt. Parkeerplaatsen horen het visitekaartje te zijn voor de binnenstad. Peperdure plekken horen niet bij gastvrijheid."

Hoogleraar Cor Molenaar wijst erop dat parkeerbelasing door de gemeente wordt gebuikt om de gemeentekas te spekken terwijl de opbrengt ten goede zou moeten komen aan het verlevendigen van de binnenstad. HIj gaat zijn ideën, waaronder de gratis parkeermaand, binnnenkort met de Tweede Kamer bespreken.

Meediscussiëren over dit en andere onderwerpen doet op wuz.nl