Wat U Zegt/Columns
67789
Columns

Barcelona

Rotondísimo

Ruim 23.000 rotondes telt Spanje. Ter vergelijking: in Nederland zijn dat er 4200. Volgens een groep architecten, die zich ‘Nacion Rotonda’ noemt, lijdt Spanje aan ‘Rotondísimo’. Het is een overblijfsel uit de ‘burbuja’ (de bouwbubbel) toen alles groter, extremer (en duurder) moest. En dus werden er heel wat bizarre rotondes neergelegd.

Zo zit Sanchinarro, een wijk in Madrid, opgescheept met een rotonde met een diameter van 200 meter. Het complete Bernabeustadion zou erin passen. En wat te denken van het reusachtige exemplaar die ‘de moeder der rotondes’ wordt genoemd in Maspalomas.

Hij heeft zes armen die binnen honderd meter uitkomen op..... nog eens zes rotondes. En op sommige gemeentegrenzen, zoals bij Valladolid, liggen er twee rotondes tégen elkaar aan – alsof de burgemeesters armpje wilden drukken.

De kunst die op de rotondes prijkt is een verhaal apart. Naast de klassiek ingerichte rotondes (zoals op de Plaza d’España in Barcelona, of de Plaza de Luceros in Alicante) is er ook een ander type; ingericht met experimentele kunst.

Zo is een rotonde in Jaén versierd met twee reusachtige plastic kalkoenen - in alle kleuren van de regenboog. In Murcia siert een in stukken gebroken Volkswagen Passat een rotonde. En in Boadillo del Monte prijkt er een felgroene plastic beer van acht meter hoog op.

De architecten van Nacion Rotonda luidden de noodklok omdat ‘rotondísimo’ volgens hen hand-in-hand gaat met corruptie. Vooral aan de kunst op rotondes worden extreem hoge en oncontroleerbare bedragen uitgegeven. Soms leidt dat tot volkswoede. In Vigo vond de burgemeester het een leuk plan een oude vissersboot op de rotonde te plaatsen. Totale kosten: zeven ton.

Burgemeester blij, bevolking boos, maar de boot kwam er.