Nieuws/Wat U Zegt
691602114
Wat U Zegt

’Rutte moet leiderschap durven overdragen’

Het wordt volgens Johan Sijtsema tijd dat Rutte het stokje overdraagt aan iemand anders.

Kan Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie/hersenwetenschap) ons, op zijn aansprekende wijze vertellen hoe het brein van Rutte werkt?

Na zijn ’woordenwaterval’ in Nieuwsuur, doof voor kritiek, gebrek aan (oprecht) zelfinzicht en met ’radicale vernieuwingen’ kwam Rutte eerder verward over dan daadkrachtig of vernieuwend. Het neigt naar arrogantie door te denken dat je de enige aangewezen persoon bent die het volk door een crisis moet leiden, die je deels zelf veroorzaakt hebt (uitgezonderd de corona).

Rutte moet oppassen geen karikatuur van zichzelf te worden. De veroorzaakte politieke schade (en aan het volk) is te groot, maar Rutte lijkt het niet te (willen) zien. Ik heb sympathie voor de man, maar hij moet, alleen al voor politieke geloofwaardigheid, het leiderschapsstokje durven overdragen.

Tien jaar ’geblinddoekt’ leiderschap kun je niet achter je laten door het blinddoek af te werpen. Vraag maar aan Omtzigt en slachtoffers toeslagenaffaire en anderen. Nederland zit op elk vlak (onderwijs, defensie, zorg, klimaat, woningmarkt etc) op slot en dat vraagt eerlijk en open leiderschap.

Johan Sijtsema, Rosmalen