Wat U Zegt/Columns
69592
Columns

Coup

De Turkse president Erdogan heeft de mislukte coup die vorig jaar in zijn land plaatsvond, aangegrepen om duizenden tegenstanders van zijn regime te ontslaan of zelfs op te sluiten. Binnenkort komt hij waarschijnlijk nog steviger in het zadel te zitten. Halverwege april mogen de Turken zich per referendum uitspreken over een wetsvoorstel dat de president veel meer macht geeft: de veranderingen maken het Erdogan mogelijk per decreet te regeren.

Ook de miljoenen Turken die in Europa wonen zullen hun keuze kenbaar maken. Vandaar dat de politieke medestanders van Erdogan hier campagne willen voeren voor de nieuwe grondwet. In Duitsland leidde dat al tot veel misbaar. De Duitse politicus Bernd Riexinger sloeg daarbij de spijker op de kop: waarom zouden we de rode loper uitrollen voor bewindslieden die reclame komen maken voor de oprichting van een dictatuur? De Nederlandse regering noemt Turkse campagneactiviteiten nu ook ’onwenselijk’, en terecht. Nog los van het dubieuze doel dragen ze bij aan het verder oplopen van de spanningen binnen de Turkse gemeenschap in Nederland.

De Duitsers hebben een pro-Erdogan-optreden verboden. „Een puur fascistische praktijk”, aldus de Turkse minister van Justitie. Je moet maar durven, als bewindsman in een land waar de president uit lijkt te zijn op alleenheerschappij.