Wat U Zegt/Columns
69601
Columns

Buitenlandse Zaken

Trump blijft

Het I-woord blijft maar rondzweven in Washington. De I staat voor impeachment, de afzettingsprocedure waarmee Donald J. Trump vanuit het Witte Huis terug naar zijn luxe toren in New York gestuurd kan worden.

Al voordat ’the Donald’ zijn intrede deed in het beroemdste huis ter wereld, was die wens er al. Want rommelde de vastgoedgigant niet met belastingen, was zijn universiteit wel koosjer? En als dat niet lukt, dan is er toch nog altijd het spook van de Russische contacten die Trump via het hacken van Hillary Clinton aan de zege zouden hebben geholpen?

Nog nooit is een president afgetreden vanwege een impeachment, al kwamen Andrew Johnson en Bill Clinton dichtbij en voorkwam Richard Nixon die schande door zelf maar op te stappen. Maar het brandende verlangen van de Democraten is er niet minder om. Pal na de winst van Trump nam het aantal Google-zoekacties naar de werking van zo’n afzettingsprocedure met vijfduizend procent toe.

De zoekers die dachten ’een appeltje eitje’ te scoren kwamen bedrogen uit. Een ’impeachment’ is een eerste stap van een gecompliceerd proces dat uit twee fasen bestaat waarbij een president zijn baan uitgejaagd kan worden vanwege ’verraad, omkoperij of andere zware misdrijven’. Een lekker breed en vaag pallet, maar de praktijk is lastiger, want eerst moet het Huis van Afgevaardigden zich buigen over de vraag of een ’impeachment’ gerechtvaardigd is, en daarna moet de Senaat er een uitspraak over doen waarbij een twee derde meerderheid nodig is om de president de laan uit te sturen.

En laat zowel het Huis als de Senaat nu in handen van de Republikeinen zijn. Toegegeven, Trump heeft daar ook veel vijanden, maar zoveel? Niet waarschijnlijk.

De Trump-haters zouden een afzettingsprocedure ook niet moeten willen. Het gaat in tegen de verkiezingswinst van Trump en negeert de stem van 63 miljoen Amerikanen.

Vergeet ook niet dat de Trump-stem een proteststem is geweest tegen de elite in Washington. En daarbij hoort volgens hen ook de pers die alleen maar leugens zou vertellen.

Als diezelfde selecte club nu Trump het Witte Huis uit jaagt, zal het beeld dat hun stem niet gehoord wordt, nog sterker worden. De tweedeling van het land zal nog scherper worden, de afkeer van Washington nog groter en rellen op grote schaal of zelfs een dreigende burgeroorlog (die hebben ze al eens gehad) lijkt ver weg maar is niet ondenkbeeldig. Zo diep haten beide partijen elkaar al.

Een impeachment lijkt alleen succesvol te kunnen zijn als de president heel erg onpopulair is. Bij de hele bevolking en niet bij de helft. Recent bleek dat 45% van de Amerikanen die hebben gestemd, van menig is dat hun land op de juiste weg is.

Dat zijn mooie cijfers. Dus wen er maar aan: Trump is nog lang niet weg.