Wat U Zegt/Columns
69616
Columns

Technologie moet overal komen

De technologie in het voetbal speelt in deze fase van het seizoen een grote rol. Waar het om gaat is dat we met z’n allen willen dat wedstrijden op een eerlijke manier worden gewonnen. In het verleden zijn er doelpunten onterecht afgekeurd of niet toegekend omdat er met het blote oog ten onrechte buitenspel werd geconstateerd of een bal over de lijn niet werd geteld. De ontwikkelingen zijn nu niet meer te stoppen. Ik had het er recent met Manchester United over. In de Premier League is in elk stadion doellijntechnologie aanwezig en daar kan tussen de clubs onderling geen discussie meer zijn. Hier hebben we met één opstelling te maken, die wisselt van stadion. Feyenoord heeft het geluk gehad dat de opstelling dit half jaar in De Kuip staat. Daardoor leverde het moment met Jeroen Zoet een doelpunt op.

Tegelijkertijd zeg ik dat wij een doelpunt van Kasper Dolberg kregen toegekend dankzij de doellijntechnologie in de ArenA in de eerste helft van het seizoen. Toch moeten we toe naar de ideale situatie waarbij op het hoogste niveau overal het systeem is geïnstalleerd. Nu ging ook een bal van Davy Klaassen uit bij Legia Warschau, die 40 centimeter over de lijn was, niet als doelpunt de boeken in.

Met of zonder technologie gaan we een spannende fase in de titelstrijd tegemoet. Iedereen lijkt uit te kijken naar 2 april als Ajax-Feyenoord op het programma staat. Minstens zo belangrijk is dat Ajax voor die tijd geen misstappen maakt. We zijn op meerdere fronten in de race en ook volgende week is belangrijk voor onze club als we tegen Kopenhagen spelen voor de Europa League.

Dat dit toernooi steeds meer tot de verbeelding spreekt blijkt uit de grote belangstelling. De ArenA is net als tegen Legia voor al onze vakken uitverkocht. Het uiteindelijke aantal toeschouwers hangt af van het aantal kaarten dat Kopenhagen afneemt maar zal weer ruim boven de 51.000 komen.

Europees voetbal weegt niet alleen zwaar voor fans, sponsors en club, het is belangrijk voor voor het hele Nederlandse voetbal. Hoe langer Ajax in de Europa League blijft, hoe meer punten we kunnen pakken voor onze ranking. Voor de ontwikkeling van spelers is een Europees podium ook cruciaal.

Als je over de hele breedte kijkt zie je dat we met onze Nederlandse spelers in de Champions League minimaal zijn vertegenwoordigd. De Nederlandse trainers zijn in de grote competities ook dun gezaaid. Bij Ajax blijven we werken op onze manier. We hopen dat spelers dan veel wedstrijden in de benen krijgen, nationaal en internationaal, zodat ze de volgende stap kunnen maken. Als Ajax lang Europees voetbal kan aanbieden, zal het voor spelers een overweging zijn om wat langer te blijven dan door zaakwaarnemers of pers wordt aangegeven.

In het buitenland kreeg ik de penaltysave van Tim Krul mee. Een mooi moment na een moeilijk half jaar Ajax en de revalidatiemaanden daarvoor in Engeland. Ik hoop dat het een breekpunt is voor hem en dat hij de volgende stap in zijn carrière gaat maken. Kijk naar mij, zou ik zeggen, op mijn 34e maakte ik ook weer een stap naar een internationale topclub. Dat is toch de plek waar je zoveel mogelijk Nederlanders wil hebben.