72023
Wat U Zegt

Brief 3

’Hypotheekregels niet versoepelen’

Als je als starter weinig eigen geld hebt en geen hoog opleidingsniveau hebt, is het lastig om aan een hypotheek te komen. Sommigen pleiten voor soepeler regels voor het verkrijgen van een hypotheek, maar ik ben daar fel op tegen.

Een hypotheek is namelijk gewoon een schuld, en een schuld moet je terugbetalen; in dit geval aan de bank. De regels voor het verkrijgen van een hypotheek zijn er juist voor de zekerheid van beide partijen; meer kans voor de bank om zijn geld terug te krijgen en voor jezelf om niet in geldproblemen te komen.

Bovendien leert de hypotheek je een wijze les waar je al vroeg mee bezig moet zijn. Dat is namelijk sparen, want voor een hypotheek heb je een eigen inleg nodig. En die eigen inleg is heus niet moeilijk bij elkaar te sparen. Mits je al vroeg begint met werken, zoals een krantenwijk op je 13e en een zaterdagbaantje op je 15e.

En wanneer je om de zoveel tijd een bedrag weglegt (sparen), is het niet heel moeilijk om het inlegbedrag bij elkaar te sparen voor de aankoop van een huis.

Jasper Schurink (16 jaar), Maarssen