Nieuws/Wat U Zegt
72245
Wat U Zegt

Stemmers: meer toezicht op neushoorns en olifanten

Uitslag stelling: Stropers hard aanpakken

Met de afslachting van neushoorn Vince in een Franse zoo in Thoiry, nabij Parijs, lijken stropers hun werkterrein verlegd te hebben. Acht op de tien stellingdeelnemers vinden dat neushoorns in dierentuinen permanent bewaakt moeten worden. Met de afslachting van neushoorn Vince in een Franse zoo in Thoiry, nabij Parijs, lijken stropers hun werkterrein verlegd te hebben. Acht op de tien stellingdeelnemers vinden dat neushoorns in dierentuinen permanent bewaakt moeten worden.

Zo heeft Wildlands in Emmen al maatregelen genomen om de daar aanwezige neushoorns te beschermen tegen stroperij. Criminelen maken jacht op hoorn en ivoor omdat deze producten op de zwarte markt ’goud geld’ opbrengen. Zo brengt één kilo hoorn van een neushoorn op de zwarte markt circa 51.000 euro op. In Azië, en dan met name China en Vietnam, bestaat veel belangstelling ervoor omdat er een medicinale werking toegeschreven. Zo zou neushoorn-hoorn werken tegen kanker.

Niet eerder was een Europese dierentuin doelwit van stroperij. De vrees bestaat dat sommige stropers hun ’jachtgebied’ van Afrika naar diergaardes in Europa hebben verlegd. De meeste deelnemers vinden bescherming van dieren in zoos zeker aan de orde. „Als men de beesten in een dierentuin opsluit, moet de veiligheid van de dieren gegarandeerd zijn”laat een deelnemer kordaat weten. Velen zouden graag zien zijn dat er permanente bewakers komen. Ook cameratoezicht en/0f hoge hekken worden als oplossingen aangedragen. Maar het preventief verwijderen van hoorns en slagtanden bij respectievelijk neushoorns en olifanten in dierentuinen wordt door de meesten afgewezen.

Het afstoppen van de illegale handel in hoorn en ivoor is moeilijk te realiseren. Er is geen pasklare oplossing en bovendien verschillen de meningen over de aanpak. De meeste deelnemers bijvoorbeeld zijn tegen de legalisering van de handel in hoorn. Daarbij blijft het stropen wel verboden. Maar eigenaren van neushoorns in parken zouden hoorns kunnen oogsten en verkopen. In Zuid-Afrika mag neushoorn-hoorn sinds 2009 legaal verhandeld worden. Ook Freek Vonk verwacht van deze aanpak het meeste effect. Want de Leidse bioloog laat op z’n Facebookpagina er geen misverstand over bestaan: ’als we niets doen, is de neushoorn in 2021 uitgestorven’. „Ik word er heel verdrietig van als die mooie dieren zouden uitsterven”, luidt een hartenkreet. De overgrote meerderheid van de deelnemers denkt hetzelfde.

De meeste deelnemers (89 procent) zijn voorstander van een grootscheepse informatiecampagne in Azië. In de voorlichtingsacties moet worden benadrukt dat de medicinale werking van gemalen hoorn en ivoor op traditioneel geloof berust. Maar driekwart denkt ook dat het traditionele geloof moeilijk te doorbreken is. Zo verzucht iemand: „Ik weet niet hoe je die idioten moet overtuigen dat de geneeskrachtige werking van ivoor en hoorn onzin is.” Vietnamezen en Chinezen die in de geneeskrachtige werking van neushoorn-hoorn geloven, hechten weinig waarde aan de westerse wetenschap.

Anderen zien meer in grote internationale druk op Aziatische overheden om maatregelen te nemen. „Zolang er vraag is, zal dit doorgaan”, stelt een respondent. Velen willen ook dat stropers veel harder worden aangepakt. Juist omdat de illegale handel zo winstgevend is en criminelen nietsontziend te werk zullen gaan om hun doel te bereiken, moeten zware middelen worden ingezet om hen af te schrikken. Sommigen bepleiten zelfs levenslang voor stropers.

René van Zwieten