Wat U Zegt/Columns
75438
Columns

Gouden kans

Vandaag breekt een nieuwe periode aan voor Nederland. Na de stevige bezuinigingen en hervormingen die Rutte II doorvoerde, gaan partijen nu om de tafel om de eerste stappen te zetten op weg naar een kabinet dat een andere opdracht krijgt.

Die ligt besloten in een brede politieke samenwerking. Het politieke landschap is onoverzichtelijker geworden dan vier jaar geleden. Toen waren de grote winnaars VVD en PvdA tot elkaar veroordeeld, nadat ze samen een meerderheid hadden behaald in de Tweede Kamer. De andere partijen volgden op verre afstand.

De volgende coalitie moet uit veel meer partijen bestaan, wil ze een meerderheid in de Tweede Kamer hebben. Daarnaast moet nog worden gekeken hoeveel zetels een nieuwe coalitie in de senaat zal hebben.

Puzzelen wordt het uiteraard ook met de verschillende koersen die in de verkiezingsprogramma’s zijn uitgezet. Weinig partijen benoemden de afgelopen weken breekpunten; zonder dat soort beloftes wordt het al een hele opgave om het met elkaar eens te worden.

Een aantal grote opdrachten ligt al klaar voor de nieuwe coalitie, omdat het de ploeg van VVD en PvdA niet lukte om er met goede oplossingen voor te komen. Die gaan onder meer over de arbeidsmarkt, het vastgelopen pensioenstelsel en het krakende belastingsysteem. Gek genoeg waren bovenstaande belangrijke thema’s geen gezichtsbepalende onderwerpen van de campagne.

Daarnaast zal de nieuwe coalitie knopen moeten doorhakken over immateriële zaken als een vervroegd levenseinde en de toekomst van het Nederlandse drugsbeleid.

Hoofdthema van de campagne was echter de Nederlandse identiteit. Dit onderwerp kreeg door de Turkije-rel op de valreep van de campagne nog extra gewicht. Honderden Turkse Nederlanders lieten zaterdag voor het consulaat in Rotterdam immers zien dat ze meer met Turkije hebben dan met het land waar ze wonen en vaak ook geboren zijn. Gelukkig spraken andere Turkse Nederlanders zich direct uit tegen de groep raddraaiers.

De brede zorgen rond de Nederlandse identiteit die in de campagne boven kwamen drijven, verdienen dan ook een prominente en daadkrachtige reactie van de nieuwe coalitie. Dat wordt een grote opgave, want het integratiebeleid is al vele jaren het stiefkind van het kabinetsbeleid; mooie woorden worden zelden omgezet in effectieve daden.

De crisis met Turkije heeft laten zien dat er breed politiek draagvlak kan ontstaan voor een zelfverzekerde koers rond wat we in dit land wel en niet acceptabel vinden. Hier ligt een gouden kans voor een nieuwe coalitie om eindelijk spijkers met koppen te slaan rond de Nederlandse identiteit. Grijp hem!