Nieuws/Wat U Zegt
759112945
Wat U Zegt

Lezersbrief

’Schaduw over klimaatplannen’

De Nederlandse GGD’s plaatsen vraagtekens bij de klimaatplannen. Windmolens, biomassacentrales en warmtepompen... Zijn die wel zo goed voor je gezondheid? Niet dus, denkt Joke van Leeuwen.

De GGD’s trekken aan de bel: het klimaatbesluit is wellicht niet zo goed voor de gezondheid van de mens. Maar GGD toch! Zijn jullie daar niet een beetje laat mee?

Iedereen weet toch, vooral nu de schaduwen lang zijn, dat als je naast een windturbine woont en er om de paar seconden een schaduw over je huis trekt, dat je dan een beetje ’nerveus’ wordt. Deze slagschaduw van de wieken komt dan bovenop de geluidsoverlast van deze molens en het lage gebrom van warmtepompen.

Veel huizen hebben nu al zonnepanelen. De huizen worden totaal geïsoleerd. En als de zon het laat afweten, dan steekt men de houtkachel en/of open haard aan om het toch nog een beetje warm te heben.

We ontwikkelen apps met stookalerts bij mistig weer, maar als je het koud hebt, dan komt zorg voor schone lucht toch op de tweede plaats en veroorzaak je een uitstoot. De vele geplande biomassacentrales zijn funest voor mensen met longproblemen. Blijft er eigenlijk nog wel iets positiefs over van al die klimaatplannen.

Joke van Leeuwen, Amersfoort