Wat U Zegt/Columns
78214
Columns

Opinie Annemarie van Gaal

Kloof

De nieuwe FNV-voorman, Han Busker, heeft zijn eerste interviews gegeven. Als eerste daad wil hij een ’mes zetten in de fiscale voordelen van de zzp’ers’.

De voordelen voor zzp’ers moeten verdwijnen omdat die er volgens hem toe leiden dat zzp’ers zich kunnen aanbieden tegen lagere tarieven. De zzp’ers zijn volgens Busker dan ook de oorzaak van de ’race naar de bodem’ en om de ’doorgeslagen concurrentie op arbeidskosten’ te stoppen, wil hij dat de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling voor de zzp’ers verdwijnt. Dood aan de zzp’ers dus.

Ja-ja, Han Busker. Onthoud die naam. Het mooiste wapenfeit van de persoon Busker is dat hij ooit de langste politiestaking in de geschiedenis leidde: knap hoor. Deze man heeft nog nooit in zijn leven een dag in het bedrijfsleven gewerkt, maar nu hij de nieuwe leider van de FNV is, verklaart hij de oorlog aan de hardwerkende, maar in de ogen van Busker ’ongewenste’ zzp’ers.

Hoe haalt een FNV-vakbondsleider het in zijn hoofd om de zzp’ers aan te vallen? Er zijn bijna een miljoen zzp’ers in Nederland en zij zijn broodnodig voor onze welvaart. Bedrijven hebben steeds vaker te maken met grillige markten en klanten, waardoor ze geen stabiele omzetten hebben. Bedrijven zijn dus blij dat er zoveel zzp’ers zijn die flexibel ingezet kunnen worden.

Maar laten we het in deze column eens vanuit het gezichtspunt van een zzp’er bekijken: zzp’ers hebben inderdaad wat fiscale voordelen, maar die vallen in het niet bij de voordelen van een werknemer met een vaste baan. Een werknemer met een vaste baan krijgt zijn salaris doorbetaald als hij zijn been breekt tijdens het skiën of ziek wordt; een zzp’er krijgt niets als hij ziek wordt.

Een werknemer met een vaste baan bouwt automatisch pensioen op, waarvan zijn werkgever zelfs meestal het leeuwendeel betaalt; een zzp’er bouwt niets automatisch op.

Een werknemer met een vaste baan weet precies wat hij ontvangt aan het einde van de maand; een zzp’er is afhankelijk van opdrachtgevers voor zijn inkomsten, soms zijn ze er en soms niet. Daarnaast is hij ook afhankelijk van het betaalgedrag van zijn opdrachtgevers. De zzp’er weet nooit precies wanneer hij betaald krijgt. En als laatste, een werknemer met een vaste baan krijgt een ww-uitkering als hij ontslagen wordt; een zzp’er zonder werk krijgt niets en moet soms maanden zonder inkomsten overbruggen.

Dus beste meneer Busker, waar haalt u het idiote idee vandaan om zzp’ers te beschuldigen van de druk op de tarieven en het kleine beetje fiscale voordeel dat zij hebben, ook nog af te willen pakken?

Waar haalt de FNV überhaupt haar bravoure praatjes vandaan? Wie vertegenwoordigen zij nog? Als je de ambtenaren in ons land eraf haalt, dan is nog minder dan één op de zes werknemers lid van een vakbond. Dat zijn vooral de oudere werknemers, want de jongere generatie heeft wel wat beters te doen. Dus hoe belangrijk ben je dan nog?

Ik vraag me ook af of de FNV niet te veel is blijven steken in de vijftiger en zestiger jaren, toen werknemers nog uitgebuit werden en bescherming nodig hadden. Net als de PvdA blijft de FNV vasthouden aan een werkelijkheid die er niet meer is. Een andere overeenkomst met de PvdA is dat de FNV kennelijk ook geleid wordt door een regent uit de vorige eeuw.

Tegenwoordig worden werknemers met een vast contract niet uitgebuit, sterker nog: zij hebben juist ongelooflijk veel voordeel in vergelijking met de zzp’ers. Hoeveel werknemers met een vaste baan zouden willen ruilen met een bestaan als zzp’er? Nou?

Nee, trappen op de zzp’ers en ze diskwalificeren als een ongewenste groep omdat ze de prijzen drukken, is zwak. Eisen dat de kleine fiscale voordelen van zzp’ers opgeheven worden is kleinzerig. Je bent pas een echte vent als je opkomt voor álle werkenden, werknemers én zzp’ers.

Wie wil je als FNV zijn in de toekomst? Hou je jezelf in stand als een verstoft instituut, dat alleen voor de steeds kleiner wordende groep werknemers in vaste dienst opkomt? Of geef je nieuw elan aan de bedrijvigheid in Nederland en kom je met frisse ideeën voor álle werkenden in Nederland? Ren je op het voetbalveld naar de plek waar de bal vandaan kwam of naar de plek waar hij heen gaat? Een instituut kan alleen blijven bestaan als het met de wereld mee verandert.

Nee Busker, wees een vent. Als je de fiscale voordelen van de zzp’ers wilt aanpakken, stel er dan iets tegenover. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen pleiten dat alle zzp’ers die dat willen, hun fiscale voordelen op kunnen geven en deze met de overheid ruilen voor dezelfde voordelen als die van een werknemer in vaste dienst.

De fiscale voordelen van de zzp’er kosten de overheid op dit moment ruim €3 miljard per jaar. Laat de overheid dat geld dan gebruiken als verzekering, zodat zzp’ers doorbetaald kunnen worden bij ziekte of bij het wegvallen van inkomsten. Laat zzp’ers ook automatisch via de overheid een klein pensioen opbouwen. Pleit voor een eerlijk speelveld voor alle werkenden. Of blijft de FNV liever hangen in de zestiger jaren?