Nieuws/Wat U Zegt
793228
Wat U Zegt

Deelnemers: grens aan salarissen in publieke sector

Uitslag stelling: ’Liever minder dan de norm’

Werknemers in door de overheid gesubsidieerde sectoren mogen niet meer verdienen dan de 'Balkenendenorm', zo vindt een overgrote meerderheid van de deelnemers aan de De Stelling van de Dag: ’’Balkenendenorm’ loslaten goed idee’.

Het nieuwe kabinet wil een wetsontwerp waarin dit wordt geregeld niet meer uitvoeren. Deze laatste fase van de Wet Normering Topinkomens was een kroonjuweel van de PvdA in het kabinet Rutte 2. Nu de PvdA niet meer in het kabinet zit, kan de Balkenendenorm worden losgelaten. Een kleine minderheid denkt dat de overheid zo betere mensen kan inhuren.

Het geeft de overheid de vrijheid om bijvoorbeeld hotshots in te huren bij ingewikkelde ICT-problemen waarvan de oplossing veel geld bespaart, is een argument voor het loslaten. ,,De top is het geld waard”, zo vindt iemand die voor het loslaten van de Balkenendenorm is. Maar een fractie van de respondenten is het hiermee eens. ,,Er zijn talloze mensen die gingen voor het grote geld en bij controle nauwelijks een tegenprestatie leverden. Het is een misvatting dat je met het schudden van een zak met geld de besten binnenhaalt.” Een van de respondenten merkt op dat die ’zogenaamde specialisten’ hun geld niet echt waard zijn. ,,Ze krijgen meer geld omdat ze vriendjes op bepaalde posities hebben zitten.”

Het loslaten van de Balkenendenorm betekent ook dat duurbetaalde televisiepresentatoren als Matthijs van Nieuwkerk hun oude salarisstrookje kunnen houden. Maar enkelen vinden dat een goede zaak. Een van de respondenten noemt het een belediging van mensen die met veel enthousiasme minder betaald werk verrichten, zoals leraren en verpleegkundigen. ,,Iemand anders pleit ervoor de Balkenendenorm te handhaven, maar wel uitzonderingen te maken voor veiligheidsexperts en cybercrime-specialisten. ,,Daar moet je echt goede mensen voor hebben.”

De Wet Normering Topinkomens was een 'speeltje' van de PvdA, maar die kreeg de laatste fase van de wet er dus niet doorheen. Driekwart van de stemmers vindt dan ook dat de PvdA heeft gefaald. Volgende stap is het indienen van een initiatiefwet in de Tweede Kamer, zoals Lodewijk Asscher heeft aangekondigd. Twee derde van de respondenten acht het kansloos dat deze wet erdoor komt.

Maar een fractie van de stemmers vindt het ethisch verantwoord mensen die voor de overheid werken zoveel te laten verdienen. De helft van de respondenten vindt het ministerssalaris van €181.000,- per jaar al exorbitant hoog. Een merkt op: ,,Niemand zou in loondienst meer moeten verdienen dan €100.000,-, ook chirurgen en topbestuurders niet.”

De helft van de deelnemers zou ook liever zien dat dit bedrag omlaag gaat. Er is wel één stemmer die zo'n ministerssalaris juist veel te laag vindt. ,,Voor dat geld kun je alleen maar types krijgen als het zooitje dat we nu hebben.” Anderen vinden het juist 'te gek voor woorden' dat deze mensen zoveel moeten verdienen. “Ik doe in de thuiszorg ook veel goede dingen voor de mensen”, zo reageert iemand.

Het vertrouwen in het nieuwe kabinet wordt er niet groter op. Sterker, de stemmers vinden dit een teken aan de wand. Veruit de meesten denken niet dat Rutte 3 veel op gaat hebben met Jan Modaal.