794634
Wat U Zegt

Volgens lezers speelt kabinet groepen tegen elkaar uit

Uitslag Stelling: 'Meevaller ook voor ouderen'

Maar een kwart van de lezers vindt het goed dat het kabinet de lastenverlichting van vijf miljard euro alleen aan de werkenden wil toebedelen. Velen vinden dat met name ook gepensioneerden moeten meeprofiteren

Met de werkbonus van staatssecretaris Wiebes gaan de hoger betaalden er twee procent in koopkracht op vooruit, de lagere inkomens krijgen er drie procent bij.

De stemmers zijn er enigszins verdeeld over of dit een goede verdeling is. Een van hen vindt dat parttimers er minder op vooruit zouden mogen gaan dan fulltime werkenden. "Meer werken moet meer lonen." Een ander vindt bovendien dat de werkenden met kinderen beter bedeeld zouden mogen worden dan kinderlozen. "Kinderen zijn de belastingbetalers van de toekomst".

Een andere suggestie voor de verdeling van de meevaller: "Alleen voor inkomens tot 70.000 euro." De zogenaamde inactieven krijgen er van de regering dus nul procent bij. Bijna alle stemmers vinden dat staatssecretaris Wiebes hierbij meer oog had moeten hebben voor de ouderen.

Bijna niemand gelooft dat door werken te belonen notoire uitkeringstrekkers aan het werk zullen gaan. Toch gelooft bijna de helft van de stemmers met VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer, dat het merendeel van de uitkeringstrekkers best kan werken. "Ik ken genoeg mensen die best aan de slag zouden kunnen als postbesteller of kassamedewerker, maar ze doen het niet omdat de uitkering veel te comfortabel is", zo schrijft een respondent. De Boer noemde deze werkonwilligen dan ook labbekakken. Een derde van de stemmers vindt het goed dat De Boer deze uitspraak heeft gedaan.

Critici van de plannen van het kabinet vinden dat het belonen van werkenden groepen in de maatschappij tegen elkaar uitspeelt: de actieven versus de niet-actieven. Twee derde deel van de stemmers is het met die kritiek eens.

De meesten kiezen dan ook voor de optie het extra geld eerlijk te verdelen over alle groepen. Ook zijn er veel stemmers voor de mogelijkheid 'ouderen, zieken en werkenden voordeel geven boven werklozen'. "Ouderen en zieken kunnen er niets aan doen dat ze niet kunnen werken. Werklozen kunnen wel meer hun best doen", zo schrijft een respondent. "Ouderen kunnen ook van alles kopen en bijdragen aan de economie". Een ander onderdeel van de belastingplannen van het kabinet is de verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 21 procent.

LaagDriekwart van de stemmers vindt dat geen goed plan. "Er mag best wat meer van laag naar hoog. Maar het verschil tussen de twee tarieven is wel heel groot." Wat betreft de meeste stemmers mag wel de omzetbelasting omhoog op kunst, antiek en verzamelobjecten. Het kabinet heeft echter af te blijven van de btw op voedingsmiddelen en het reizen met het ov.

Door een btw-verhoging is er geld voor een verlaging van de belasting op arbeid, waardoor werkgevers meer mensen aannemen en de werkloosheid daalt. "Prima plan, meer banen. Vooral voor vijftigplussers", zo juicht een stemmer. Maar dat deze maatregel echt banen gaat opleveren, dat gelooft slechts een minimaal aantal stemmers.