Nieuws/Wat U Zegt
795193
Wat U Zegt

Lezers vinden verstoren wielerfeest ongepast

Uitslag Stelling: 'Nederland slaat flater'

'Verbieden deze onsympathieke acties.' Twee derde van de lezers vindt dat minister Van der Steur naar de rechter moet stappen om de plannen van de politiebonden om de Tour de France in Nederland te verstoren, in de kiem te smoren.

Een aantal deelnemers aan de Stelling van de Dag wil zelfs nog verder gaan. "Ter plekke oneervol ontslag verlenen."

Een derde van u meent echter dat de minister de acties niet moet verbieden. Een nog grotere minderheid, bijna veertig procent, onderstreept dat de bonden het recht hebben om actie te voeren tijdens Touretappes in ons land. "De minister heeft niet het recht om dat te verbieden."

De bonden willen op de Erasmusbrug in Rotterdam de Tourkaravaan staande houden voor een verkeerscontrole. Ruim twee derde van u vindt het volstrekt ongepast dat agenten op deze manier het plezier van de honderdduizenden toeschouwers willen bederven. "Afkeurenswaardig", aldus een lezer. "Weer wordt over de rug van de burgers actie gevoerd. Bezet het Binnenhof of het huis van Van der Steur of Rutte."

Bijna driekwart vreest dat ons land als de acties doorgaan internationaal in zijn hemd staat. Ruim 3,5 miljard mensen over de hele wereld volgen de Tour namelijk op tv. "Nederland slaat een flater", schrijft iemand. "De politie zet het hele land voor schut", aldus een ander.

Smeets

De helft van u betwijfelt overigens of de rest van de wereld de beelden van de actievoerende dienders te zien krijgt. Zij geven wielerjournalist Mart Smeets gelijk. Die denkt dat de Franse televisie, die de Tour filmt, de beelden van acties niet doorgeeft. "De Fransen zenden actievoerders inderdaad niet uit, tenzij het niet anders kan", aldus een lezer.

Als de politieacties doorgaan, komt de Tour nooit meer naar Nederland, denkt bijna de helft van de lezers. Ook kan ons land volgens u het EK en WK voetbal en de Olympische Spelen vergeten. De meesten betreuren dat maar enkelen vinden het een goede zaak. "Fantastisch als de Spelen of het WK daardoor niet komen", zegt een sporthater. "Die Tour hoort hier niet thuis, veel mensen kunnen die dag niet weg door alle afsluitingen", meent een ander.

De bonden voeren al maanden actie voor loonsverhoging. Driekwart van u denkt echter niet dat het door het verstoren van de Tour eindelijk lukt minister Van der Steur de portemonnee te laten trekken. Daarvoor is deze actie veel te omstreden. "De politie zal juist achteruit gaan in de onderhandelingspositie", aldus een lezer.

Veel lezers wijzen erop dat de politiebonden, die ook dreigen Sail Amsterdam en andere zomerse publieksevenementen te verstieren, met dit soort protesten de sympathie van een deel van de bevolking voor hun grieven verspelen. "Door deze acties keert het publiek zich tegen de bonden."

Twee derde vindt het prima dat agenten actie voeren voor meer loon, maar meent dat de politiebonden met het dwarsbomen van publieksevenementen te ver gaan. "Er is een verschil tussen acties en sabotage. Acties zijn oké, sabotage niet", luidt een reactie.

Wat betreft ruim zestig procent van u moet minister Van der Steur ook acties tijdens Sail Amsterdam verbieden. En circa driekwart vindt dat er maar snel een bemiddelaar moet komen om met de politiebonden en de minister tot een oplossing voor hun conflict te komen.