Nieuws/Wat U Zegt
797327
Wat U Zegt

'Griekenland heeft te lang op te grote voet geleefd'

Uitslag Stelling: Eigen schuld, dikke bult

De Grieken kunnen best nog meer bezuinigen, vindt 57 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Ondanks de beroerde financiële situatie hebben de stemmers geen medelijden met de Grieken. "Dat hebben ze aan zichzelf te danken."

Het land moet aan het einde van de maand een grote aflossing doen aan de geldschieters, ook al heeft het daar de financiële middelen niet voor. Dat is volledig terecht, vindt bijna tachtig procent.

Hetzelfde percentage aan deelnemers vindt dan ook dat de EU-landen en het IMF absoluut niet mogen buigen voor de schuldreductie-eisen van de Grieken. De eurolanden hebben lang genoeg gewacht op het geld, vinden veel deelnemers. "Schulden en leningen dienen volledig te worden terugbetaald en afgelost. De Grieken hebben deze situatie geheel aan zichzelf te danken door wanbeleid en corruptie", zegt iemand.

Dat het land de onderhandelingen zo lang mogelijk probeert te rekken, schiet in het verkeerde keelgat. Bijna tachtig procent heeft daar totaal geen begrip voor. Een deelnemer meent dat het al te lang heeft aangemodderd en dat Griekenland de eurozone beter kan verlaten: "Het telkens uitstellen van de Grexit is onjuist en waarschijnlijk alleen maar bedoeld om de VS tevreden te stellen."

Hoewel de meeste respondenten van mening zijn dat het geleende geld terugbetaald moet worden, zegt meer dan de helft zich geen zorgen te maken over het geld dat de EU verliest bij een bankroet van het land.

Het zou het beste zijn als Griekenland de eurozone verlaat, daar is tachtig procent van de deelnemers het mee eens. Het land heeft zich onder valse voorwendselen de EU ingewerkt, nu moeten ze op de blaren zitten, vinden velen. "Griekenland is het bewijs dat de EU te snel is uitgebreid zonder stabiliteit", reageert een stemmer.

Bijna negentig procent van de respondenten vindt dat Griekenland zich op dit moment te veel focust op de werkloosheid en de pensioenen. In plaats daarvan zou het land meer moeten werken aan de opbouw van een sterke economie.

ChaosToch hebben deelnemers ook medelijden met de Grieken. De druk op de regering mag niet opgevoerd worden door de Eurolanden en het IMF, vindt meer dan de helft. Ook vreest meer dan de helft dat het land na een faillissement weg zal zakken in chaos. De EU zou het land daarna nogmaals te hulp moeten schieten, denkt u.

"De huidige situatie is dramatisch voor de middenklasse, deze groep leeft onder de armoedegrens", zegt iemand. Het geld om de leningen terug te betalen zou bij rijke Grieken vandaan moeten komen. "Ik heb jarenlang in Griekenland gewerkt. Als de directeur naar Nederland kwam, werd er altijd gevlogen via Zwitserland, waar elke rijke Griek een bankrekening heeft. Bij deze mensen is veel belastinggeld te halen", reageert een deelnemer.

Toeristen die deze zomer naar Griekenland afreizen, moeten extra geld meenemen, dat zorgt voor onrust. Toch zou een faillissement van het land zeker niet de doodsteek zijn voor het toerisme, verwachten de meeste respondenten. Zij vermoeden dat vakantiegangers na een bankroet toch nog graag op de Griekse eilanden willen vertoeven.