798043
Wat U Zegt

Lezers: Ook accu's zijn vervuilend voor het milieu

Uitslag Stelling: 'Waterstof is de oplossing'

Elektrisch rijden over twintig jaar is geen noodzaak, oordeelt het merendeel van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Energie Centrum Nederland (ECN) vindt dat in 2035 alle nieuw verkochte auto's elektrisch aangedreven zouden moeten zijn.

Alleen zo vermindert de uitstoot van CO2 met zestig procent. Die zestig procent voor 2035 is een afspraak binnen de EU.

Veruit de meeste respondenten denken niet dat Europa dat gaat halen. Slechts een derde vindt CO2-reductie ook echt nodig. Een van hen schrijft: "Ik snap nog steeds niet waarom elektrisch rijden minder vervuilend zou zijn dan rijden op benzine. Stroom komt echt niet zo maar uit de lucht vallen." Een ander gelooft nooit dat er tegen die tijd minder CO2-uitstoot is. "Niet zolang er in China steeds weer nieuwe kolencentrales open gaan." Sommige deelnemers denken dat elektrisch rijden het milieu juist veel verder naar de knoppen gaat helpen. "Die accu's zijn vele malen vervuilender dan fossiele brandstoffen."

Eigenaren van elektrische auto's werden tot voor kort flink bevoordeeld. Nu zijn de fiscale mogelijkheden beperkt en dat vinden de meeste respondenten goed. Een meerderheid meent ook dat het elektrische rijden door de overheid niet verder gestimuleerd hoeft te worden.

InefficiëntVeel respondenten noemen elektrisch rijden vooral niet efficiënt. Zij vinden waterstof een veel beter alternatief. Een van hen: "Meteen stoppen met dat stopcontactrijden en alles investeren in rijden op waterstof."

ECN hoopt juist dat voor het elektrische rijden ook andere energiebronnen zoals windenergie en zonne-energie aangeboord gaan worden. Een aantal deelnemers denkt echter dat waterstof het gaat winnen, omdat het vermogen van accu's niet voldoet om een auto lang en hard te laten rijden.

Toch zijn er nu al tevreden elektrische rijders, zoals deze: "Ik rijd zelf volledig elektrisch en laad op via de zonnepanelen op mijn huis. Wat elektrisch rijden nu nog nodig heeft, is uitbreiding van het netwerk van oplaadpalen."

ECN vindt dat ook en pleit voor een standaard door heel Europa voor aansluitingen en genoeg laadstations voor auto's. Of dat gaat lukken, daarover zijn de meesten somber. Slechts twintig procent denkt dat Europa dit voor elkaar gaat krijgen voordat er alleen maar elektrische auto's van de band af rollen.

Volgens de respondenten zijn alternatieve energiebronnen niet nodig. De meesten verwachten dat er in 2050 nog voldoende olie is om alles en iedereen te laten rijden en vliegen. Sommige anderen denken dat de roep om elektrisch rijden juist te laat komt. "De auto-industrie had twintig jaar geleden al moeten beginnen met auto's elektrisch maken. Nu zijn ze voorlopig alleen nog maar geschikt als stadswagentje."

ZelfsturendBehalve elektrisch aangedreven wagens zitten er ook zelfsturende automobielen aan te komen. Fabrikanten zijn er al druk mee aan het experimenteren. Een van de respondenten ziet zo'n auto wel zitten: "Minder plaats nodig op de weg en efficiënter rijden, wat ook weer energie bespaart." Toch gelooft de meerderheid dat het meest denkbare scenario is dat op het gebied van automobiliteit weinig gaat veranderen.