Nieuws/Wat U Zegt
800924
Wat U Zegt

'Veel zon is gezond en goed voor botten'

Uitslag Stelling:  Effect smeeractie betwijfeld

Zijn de waarschuwingen tegen te veel zonneschijn overdreven? Zo ongeveer de helft van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt van niet. Zij staan positief tegenover de aansporingen van KWF Kankerbestrijding om vaker te smeren.

Het KWF hamert erop je altijd in te smeren, dus niet alleen op het strand of tijdens de vakantie. Ook bij het sporten of een stukje fietsen loert het gevaar van huidkanker. Of dit soort campagnes echt helpt, betwijfelen de meeste stemmers. Driekwart snapt ook wel dat mensen graag in de zon willen zitten om bruin te worden.

EllendeSommige stemmers melden dat ze nu al huidkanker hebben. Een van hen schrijft: "Ik heb extreem veel in de zon gezeten. Als ik dit had geweten, dan was mij een hoop ellende bespaard gebleven."

Die boodschap komt wel aan bij de deelnemers aan onze dagelijkse nieuwsenquête op Telegraaf.nl. Driekwart zegt zich goed te beschermen tegen de zon. Maar voor een derde hoort smeren met zonnebrandcrème daar niet bij. Het grootste deel (veertig procent) gebruikt het wel en ook nog in een vrij hoge factor: 20 tot 50. "Ik heb last van zonne-allergie. In de schaduw blijven is voor mij het beste", schrijft een niet-smeerder.

Slechts een kleine meerderheid van de stemmers was blij met de tropische temperaturen van gisteren. Bijna twee derde van de respondenten vindt niet dat die hitte gezond is. Een paar stemmers vinden al die warmte en zon wel heel lekker en goed voor de vitamine D. "Goed voor de botten."

Twee derde zou niet willen wonen in een land waar het altijd tropisch weer is. Het weer was voor veel stemmers ook geen reden om er gisteren opuit te gaan. De meeste stemmen gingen dan ook naar de optie 'ik blijf thuis'.

De meesten kunnen zich iets voorstellen bij de overlast die het zomerse weer veroorzaakt: meer last van burengerucht en barbecuerook doordat de ramen openstaan. Een respondent merkt op dat dit laatste vooral ligt aan de manier waarop de buren hun grill opstoken.

Geen lastToch blijken de meeste stemmers tolerant. De meesten geven aan geen last te hebben van barbecueënde en borrelende buren. "Altijd dat geklaag over herrie en etensgeuren. Het is juist heerlijk dat we met dit weer buiten kunnen leven. Als het je niet bevalt, verhuis je maar naar de Noordpool", schrijft iemand.

Opvallend veel stemmers blijken met oordoppen in de tuin te zitten. Een van hen: "Mijn buren kennen weinig gêne. Ik kan ieder gesprek over ieder onderwerp in de tuin naast mij letterlijk volgen. Maar ach, het is mooi weer. Ik doe mijn oortjes in en geniet."

Behalve van de buren ondervinden stemmers ook andere hinder van het weer: van zwerfvuil tot aan files naar het strand. Er zijn nog meer irritaties. Een stemmer somt op: "Menselijke zweetgeur, auto's met open dak en zware basgeluiden en andere herrie." Een aantal respondenten zegt dat dit weer vooral niet gezond is voor COPD-patiënten. Anderen hebben weer medelijden met degenen die last hebben van hooikoorts.

De meeste stemmers hebben er last van dat ze door de hitte niet goed kunnen slapen. Velen vinden dertig graden dan ook echt te bont. "Een zonnetje en maximaal 25 graden, dat is perfect." Deze respondenten krijgen vandaag waarschijnlijk ook hun zin.