801271
Wat U Zegt

'Jongeren de klos'

J. Vogels vindt dat er te vaak wordt geschreven dat ouderen de sigaar zijn terwijl volgens hem vooral jongeren de klos zijn.  Zij hebben geen vaste contracten,  kunnen minder profiteren van de hypotheekrenteaftrek en hebben minder pensioenzekerheid. Bent u het met deze opvatting eens? We horen graag uw mening.

J. Vogels schrijft:

Met grote regelmaat lees ik dat ouderen altijd de klos zijn. Zelden hoor ik iets over de jeugd, die ook flink (en uiteindelijk waarschijnlijk meer) inlevert.

Ik ben eind twintig en goed geschoold. Ik heb een huis gekocht net voor de crisis, deze hypotheek staat inmiddels flink onder water. Daarnaast hangt een carrière in het bedrijfsleven tegenwoordig van flexcontracten aan elkaar, het risico dat je aan het einde van je tijdelijke contract bij het grofvuil wordt gezet is eerder regel dan uitzondering. En ook al heb/krijg je een vast contract, dan is dat met de versoepeling van het ontslagrecht ook nog maar weinig waard.

Als klap op de vuurpijl wordt de pensioenopbouw flink gekort. De ouderen hebben vaak hun hele carrière gewerkt bij eenzelfde werkgever, een redelijk pensioen opgebouwd en vergeleken met ons, jongeren, altijd zekerheid gehad. Om nog maar niet te spreken over diegenen die sinds de jaren ’80 en ’90 een eigen huis hebben, die hebben maximaal kunnen profiteren van de gestegen huizenprijzen en de hypotheekrenteaftrek.

De jeugd wordt aan alle kanten maximaal gekort, we hebben totaal geen zekerheid in onze carrière en niet eens zicht op een fatsoenlijk pensioen. Ik denk niet dat wij er wanneer wij met pensioen gaan, ooit nog zo goed van af gaan komen als de gepensioneerden en ouderen van nu.

Meediscussiëren over dit en andere onderwerpen doet op u op wuz.nl