Nieuws/Wat U Zegt
802919
Wat U Zegt

Superslank is geen afspiegeling van de samenleving

De ideale vrouw is gemiddeld

Het ’plus size’ model Nienke van der Peet (maat 42-44) had in de finale van Holland’s Next Topmodel moeten staan, zeggen de deelnemers aan de Stelling van de Dag.

Nienke kreeg een overgrote meerderheid van de publieksstemmen bij de modellenwedstrijd, maar mag niet meedoen aan de finale omdat ze naar eigen zeggen niet in het plaatje past.

De stemmers vinden het een complete miskleun van het televisieprogramma dat de vollere schone niet in de finale komt. „Een gemiste kans”, richt een van de deelnemers zich tot de organisatie. „Jullie hadden jezelf internationaal in de kijker kunnen spelen.”

Meer dan de helft van de stemmers denkt dat Nienke de finale van de show zelfs had kunnen winnen, ten koste van de slankere mededingsters. De stemmers denken echter niet dat ze daarna succesvol zou worden in de ’echte’ modellenwereld van Milaan en Parijs.

Modeontwerpers zeggen dat modellen dun moeten zijn, omdat daarop hun kleding beter zou uitkomen.

Onzin

Een meerderheid van de stemmers bestempelt dit als onzin. „Die stelling kan wel kloppen, maar de teleurstelling is juist des te groter als een normaal iemand die kleding aantrekt.”

Mede daarom denken de respondenten ook niet dat kleding geshowd op een dun model beter verkoopt. En ze geloven ook niet dat de glamour van de glossy magazines en modeshows verdwijnt als vrouwen van normaal formaat hierin figureren.

Het is een goede ontwikkeling dat er naast Nienke van der Peet meer stemmen opgaan om de meer ’curvy’ vrouw kleding te laten showen, vinden verreweg de meeste respondenten. „Dat zou goed zijn voor het zelfvertrouwen van heel veel vrouwen”, denkt een respondent.

Overigens stemden gisteren ongeveer evenveel vrouwen als mannen op de Stelling. Bij andere stellingen zijn mannen vaak veruit in de meerderheid.

Obesitas

Tegenstanders van volslanke modellen vinden vaak dat er al genoeg obesitas in de wereld is en dat dat dus niet nog eens benadrukt moet worden in de media. Iemand noemt het zelfs discriminatie van slanke mensen. „Praat hun niet aan dat ze abnormaal zijn.”

Anderen noemen vrouwen die wat steviger zijn ’geen gezicht’. „Een vrouw moet slank zijn, dus liever een maatje minder”, schrijft een respondent.

De meeste stemmers echter denken dat het taboedoorbrekend zou zijn geweest als Nienke had deelgenomen aan de finale van Holland’s Next Topmodel. Iemand schrijft dat termen als ’maatje meer’ en ’plus size’ maar eens moeten verdwijnen. „Noem het gewoon model. Mensen zijn zelf prima in staat om te zien of iets mooi is of niet.”

Ongelukkig

De stemmers denken namelijk in meerderheid dat vrouwen ongelukkig worden van te dunne seksegenoten in bladen en op televisie. En verreweg de meesten denken zelfs dat het afbeelden van superslanke vrouwen eetstoornissen in de hand werkt. „Jonge meisjes zijn toch al zo gevoelig voor invloeden van buitenaf. Graatmagere modellen zijn het laatste zetje naar anorexia. Je ziet geen mager meisje, maar een zieke.”

Maar wat is dan de ideale kledingmaat? De stemmers maken daarin geen verschil tussen modellen en ‘gewone’ vrouwen: maat 40-42 is voor de meesten ideaal. Waarschijnlijk daarom hopen de meesten ook dames van dit formaat terug te zien in de bladen en op modeshows.