Wat U Zegt/Columns
80472
Columns

Kringen

Schandaal

Kan ze van de riem? Ja, hier kan het wel. Geen autoweg in de buurt en ze luistert de laatste tijd toch al een stuk beter.

Ik gesp Bavink los en roep: „Huppekee!”

Daar gaat ze, het weiland in.

Ik wandel verder en denk: „Hoewel demissionair, moet Ronald Plasterk maar even ophouden met het dromen over een toekomst als GroenLinkser en als de wiedeweerga de manier waarop Denk aan die drie zetels is gekomen onderzoeken.”

Al snel is Bavink een klein, blond, zigzaggend stipje in de verte. Mijn gedachten blijven bij het electorale schandaal van afgelopen woensdag. Dat drie van de 150 Kamerzetels in handen zijn gekomen van een stel Erdoganisten, is op zich al verontrustend genoeg. Dat er stemmen zijn geronseld en veel Nederturken, marionetten van Ankara, zich zelfs met grote stapels volmachten in de stembureaus meldden (soms in moskeeën gevestigd, welkom in de seculiere staat Nederland), maakt het onacceptabel. De Kieswet verbiedt het en daarom moet Plasterk in actie komen.

Ik zie mijn hond niet meer en roep haar.

Geen reactie, maar ik maak me geen zorgen.

Dat het zover heeft kunnen komen, denk ik intussen. In de wetenschap dat de vluchtelingendeal die hij sloot zijn Europese opponenten verlamt, gooit de volledig op hol geslagen psychopaat Recep Tayyip Erdogan, die van jongs af aan al denkt dat hij door God is gezonden (dat zijn altijd de gevaarlijksten), er dag in dag uit gore beledigingen en krankzinnige uitspraken uit: Nederlanders zijn ’Srebrenica-moordenaars’ en ’overblijfselen uit de nazitijd’, Merkel is een nazi, de Turkse vrouwen in Europa moeten allemaal vijf kinderen baren zodat de Turkse overheersing vanzelf komt. Hij weet zich daarbij hartstochtelijk gesteund door zijn ministers (Cavusoglu: ’Spoedig zal er een heilige oorlog in Europa komen’) en het onvoorstelbaar grove deel van de Turkse pers dat hij nog niet in de cel heeft gegooid.

De briljante Arjen Lubach gezien?

Dat dus.

Ook ik ben er, net als de Duitse geheime dienst, inmiddels van overtuigd dat Gülen helemaal niet achter die ’couppoging’ zat en dat Erdo de zaak zelf op poten heeft gezet.

En zo’n meedogenloze dictator wordt nu, via via, door drie man in het Nederlandse parlement vertegenwoordigd, en straks, als Plasterk niet ingrijpt, in de gemeenteraden van steden als Amsterdam en Rotterdam door nog veel meer mannen, dankzij stemmen die op initiatief van Diyanet bij elkaar zijn gefraudeerd.

„Bavink!” roep ik nogmaals.

Ha, daar is ze.

De hond heeft een verrassing: mij trots aankijkend, houdt ze een grote, spartelende kip in haar bek.

„Nee, nee, nee!” schreeuw ik.

Ze schrikt, laat de kip pardoes los en kijkt beteuterd toe hoe het dier al kakelend, terwijl haar veren door de lucht vliegen, een veilig heenkomen zoekt.

In Spanje, waar Bavink het levenslicht zag, noemen ze haar ras ’Turco’.

Ik vind dat in dit verband toch wel het vermelden waard.