Wat U Zegt/Columns
80473
Columns

Historisch

Het lijkt een formaliteit, maar het is de bezegeling van een historische stap: volgende week woensdag zal de Britse premier Theresa May Brussel officieel meedelen dat haar land het lidmaatschap van de Europese Unie opzegt. De onderhandelingen over de Brexit kunnen daarmee van start gaan.

Niet eerder heeft een land de EU verlaten. Politici, diplomaten en ambtenaren staan dus aan de vooravond van een uniek proces. In Brussel is de frustratie over het Britse vertrek groot. Het zou zeer onverstandig zijn om die teleurstelling de boventoon te laten voeren bij de onderhandelingen. De Britten hebben nu eenmaal gekozen. Bovendien is het te makkelijk om die keuze af te doen als de zoveelste bokkensprong van eigenzinnige eilandbewoners. De snelle uitbreiding van de EU heeft gezorgd voor een forse arbeidsmigratie richting het Verenigd Koninkrijk, die grote delen van de arbeidsmarkt heeft ontwricht.

Inmiddels heeft de Europese Commissie zelf het debat aangezwengeld over wat de lidstaten met de EU willen (meer of minder Europa), maar voor het Britse lidmaatschap komt die discussie te laat. Het is nu aan de onderhandelaars om een vechtscheiding te vermijden. De economische banden tussen het Europese vasteland en de Britten zijn sterk. Wie die te rigoureus doorknipt schiet zich in eigen voet.