80773
Wat U Zegt

’Onverklaarbare prijsstijgingen’

Vanochtend een liter melk gekocht bij Jumbo, zoals elke week. De prijs was maar liefst €0.85. Eind januari verhoogd tot €0.75. Begin november was de prijs ook al verhoogd naar €0.69. De week ervoor was die prijs nog €0.49. Een stijging van meer dan 70 procent binnen vier maanden.

Dat is veel meer dan inflatie. Het is ook niet te verklaren met de omstandigheden van de markt. Immers het quotum is ook afgeschaft. Er is dus meer aanbod en toch stijgt de prijs. De supermarkten bepalen de prijs die u betaalt, niet de marktprijs.

Ik maar denken dat alleen de verzekeraars en overheden dit deden. Dit is misbruik van de positie of monopolisme. Onverklaarbare stijging van de prijzen van zuivel. En waarom is die stijging zo hoog?

Geniepig worden (dagelijks benodigde) goedkope producten een stuk duurder gemaakt, zonder dat consumenten het in de gaten hebben. En zo wordt het leven fors duurder, want het zal niet alleen voor melk gelden. Dit geldt voor alle zuivel. Vla, yogurt, kaas, boter etc. Allemaal flink duurder geworden. De aandacht is natuurlijk afgeleid door o.a. de verkiezingen. Maar de burger voelt dit direct in de portmonee.

En de inkomens van de burgers? Die ’stijgen’ zogenaamd. Maar na alle stijgende lasten en stijgende kosten voor levensonderhoud gaan we er gewoon op achteruit. Niks geen stijging van de netto koopkracht. Een slecht begin van dit verkiezingsjaar.

Eric Kwakman, Amsterdam