Nieuws/Wat U Zegt
818128
Wat U Zegt

'Meevaller uit de portemonnee van de verzekerden'

Uitslag Stelling: Broekzak-vestzakverhaal

Minister Schippers heeft een meevaller van 2 miljard op de zorg. Betekent dit dat ze goed bezig is? De deelnemers aan de Stelling van de Dag vinden zeer zeker van niet. "Makkelijk om geld over te houden, de zorg voor mensen is uitgekleed. Zo lust ik er nog wel een paar", foetert een respondent.

Het is een meevaller die komt uit de portemonnee van de verzekerden, zo meent 82 procent. "Een papieren waarheid, meer is het niet", luidt een reactie, "eerst de premies verhogen en dan beweren dat er meer binnenkomt dan er uitgegeven wordt. Wie betaalt de rekening? Schippers in ieder geval niet, wij wél!" Je kunt makkelijk pronken met een meevaller, maar leg dat maar eens uit aan al die mensen die nu zonder thuiszorg zitten en afhankelijk zijn van een pgb, mopperen veel respondenten.

Dat de zorgkosten lager zijn komt onder meer doordat er vaker gekozen wordt voor de goedkope variant van de dure merkmedicijnen. Bijna 50 procent is hier geen voorstander van, maar ruim 40 procent vindt dit een goede ontwikkeling. Volgens een deelnemer valt hier nog veel meer op te besparen: "Zolang ik in Nederland voor een doosje met 10 pillen 63,45 euro betaal en in Tsjechië voor een doosje met 50 pillen van hetzelfde merk 10,65 euro, is er hier iets goed mis!"

OperatieOok de akkoorden die Schippers in 2013 afsloot met de zorgpartijen over kostenbeheersing sorteerden effect. Een respondent merkt hierover op: "De zorgkosten zijn verlegd naar de patiënt. Ik moest, voorafgaand aan een operatie, thuis zelf Fraxiparine injecteren. Deze spuiten à 100 euro moest ik nu zelf betalen terwijl deze voorheen vergoed werden." Het hele systeem van commerciële zorg klopt niet, vinden velen. "De verzekeraars maken miljoenenwinsten en de ouderen liggen in hun eigen vuil!"

De meesten zijn het hartgrondig eens met FNV-voorzitter Heerts, die vindt dat de meevaller zo snel mogelijk moet worden teruggegeven aan de zorg. Zij zien dat het liefst gerealiseerd in een lagere zorgpremie en een lagere eigen bijdrage. "Ik vermijd zorg omdat ik de eigen bijdrage niet kan betalen en met mij velen. Wij hebben dus voor die meevaller gezorgd, geef hem dan ook aan ons terug."

Het geld mag van velen echter ook besteed worden aan ouderenzorg en behoud van banen in de zorg. Veel vertrouwen dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren, is er niet. "Ook deze meevaller zal wel verdwijnen naar Griekenland of de EU", verzucht iemand. Een ander sneert: "De premie zal niet omlaag gaan, ze moeten de bonussen van het management toch veiligstellen?"

Twaalf procent complimenteert minister Schippers met het resultaat. Een goed begin, zeggen zij. Wat hen betreft wordt deze 'strakke lijn' doorgezet. "Mijn hele leven heb ik in de zorg gewerkt", schrijft iemand, "altijd meegemaakt dat er geld werd verspild. Eindelijk wordt er ingegrepen. Nu nog de salarissen omlaag van de managers." Deze deelnemers benadrukken dat het goed is dat de kostenstijgingen in de zorg worden aangepakt. "Mensen klagen over de bezuinigingen in de zorg en over de hoge zorgpremies. Dat is dramatisch inconsequent. Als er niet bezuinigd wordt, verdubbelen de zorgpremies binnen tien jaar. Dus je moet eerlijk zijn: of bezuinigen of veel meer betalen."

Een respondent zegt: "Iedereen mag zich wel eens beter bewust zijn van wat het allemaal kost en dat niets gratis is."