Nieuws/Wat U Zegt
818482
Wat U Zegt

'Erg jammer dat Trijntje niet door mag'

Uitslag Stelling: Weinig animo voor finale

Nu Nederland niet meer meedoet, vinden de meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag het Songfestival niet interessant meer. Trijntje Oosterhuis haalde de finale niet. Iets meer dan de helft van de stemmers vindt dat terecht.

Het was niet omdat Trijntje het slecht deed; 57 procent van de stemmers vond haar 'heel goed' tot 'goed' zingen. Minder te spreken waren de respondenten over de show die de zangeres weggaf. Die vond eenzelfde percentage 'slecht' tot 'zeer slecht'. "Een saai liedje, een saaie presentatie. Vlees noch vis, het kwam gewoon niet binnen", zo schrijft een deelnemer. Iemand die duidelijk een andere mening heeft: "Een prachtige show. Maar Nederland verviel in de oude fout voor het publiek te zingen en niet voor de jury."

Misschien lag het dan wel aan de outfit - een zwart broekpak - dat de zangeres droeg. Daarover was afgelopen week veel discussie. Een meerderheid van de stemmers denkt dat het in een ander kledingstuk misschien wel goed was afgelopen. "Wat een hobbezak", zo bekritiseert een stemmer het broekpak van Trijntje. Een ander vindt dat ze eronder wel wat elegantere schoenen had mogen aantrekken.

TopactsNederland is de afgelopen twee jaar heel succesvol geweest op het festival. Anouk werd in 2013 negende en de Common Lynetts haalden vorig jaar zelfs de tweede plaats. Dat daarmee de lat te hoog lag voor de Nederlandse inzending, vinden de respondenten in grote meerderheid niet. Sterker, de meesten blijven het een goede strategie vinden om topacts als Trijntje Oosterhuis, Anouk en Ilse DeLange naar het festival af te vaardigen.

Driekwart van de respondenten denkt ook niet dat het verliezen van de halve finale schadelijk is voor de carrière van de soulzangeres. Toch is er ook een enkeling die het stom van Trijntje vindt dat ze zich voor deze 'schertsvertoning' leent.

Net als vorig jaar was er ook dit jaar veel kritiek op de Nederlandse inzending. De respondenten denken niet dat die negativiteit van invloed is geweest op de prestaties van Trijntje op het podium in Wenen.

Slechts de helft gelooft dat de loting van invloed is geweest op de uitslag. Nederland was ingedeeld in een halve finale met veel Oost-Europese landen, die - zoals vaak gebeurt - veel op elkaar stemmen. "Een Oostblok-feestje", zo betitelen heel veel respondenten het festival. Sommigen noemen het in dit kader ook schandalig dat Albanië 'door' is, terwijl 'die zangeres helemaal niet kon zingen'.

Over de rest van de organisatie van het festival zijn de stemmers kritischer. Zo vinden ze bijvoorbeeld dat de halve finales moeten worden afgeschaft en het hele festival op één avond moet worden afgewerkt. Of, zoals een respondent suggereert: "Het festival splitsen in een Oost- en een West-Europese variant."

Driekwart denkt niet dat het stemmen voor het festival eerlijk gebeurt. De meesten vinden dat het bij het festival toch voornamelijk om het liedje moet gaan en niet om de show. "Maar", zegt iemand, "de prestatie van de deelnemer telt al lang niet meer mee. Het festival wordt misbruikt om politieke voorkeuren aan te geven."

Bij de landen die doorgaan naar de finale maakt volgens velen België een goede kans. Liefhebbers van het festival moeten daarom voor de zuiderburen gaan juichen. Een van hen schrijft: "Het beste evenement van het jaar. Jammer alleen dat niet iedereen meer in zijn eigen taal en dialect zingt."