Nieuws/Wat U Zegt
827222
Wat U Zegt

’Rechtssysteem te soft voor verharde maatschappij’

De moord op Anne Faber bewijst dat ons rechtssysteem aan vernieuwing toe is, betoogt Han van de Akker. Straffen zijn niet meegegroeid met de verharding van de maatschappij. REAGEER

Honderdduizenden zijn het zat dat ons rechtssysteem voor de zoveelste keer heeft gefaald. En wederom ten koste van een onschuldige vrouw, vermoord door een psychopaat die lekker kon genieten van zijn ’vrijheid’. Ons veel te softe rechtssysteem belette hem dat niet.

Deskundigen wringen zich in allerlei bochten om het foute systeem te verdedigen. Zij vergeten echter, dat dit systeem compleet verouderd is. Regels en wetten moeten hoognodig op de schop. De maatschappij is verhard. De misdaad schrikt tegenwoordig nergens meer voor terug. Eenmaal gearresteerd krijgen deze delinquenten te maken met een wetgeving uit een ver verleden, die totaal niet meer op onze huidige maatschappij van toepassing is.

Advocaten maken hier altijd gebruik van. Altijd in het nadeel van de slachtoffers of hun familie. De opzet van het rechtssysteem ( o.a. het falende tbs-idee) beoogt een terugkeer van misdadigers, omdat zij een tweede kans verdienen. Een zeer nobele gedachte, die helaas nu niet meer van toepassing is. Misschien vroeger nog wel, maar in deze tijd is zo’n gedachte volkomen misplaatst.

Misdadigers zijn tegenwoordig keihard, zij mogen niet gezien worden als zielige personen die een tweede kans moeten krijgen. Krijgen de vriend, de ouders en familie van Anne ook een tweede kans ?