844039
Wat U Zegt

Plastic moet zo veel mogelijk geweerd worden

Uitslag Stelling: Iedereen zijn eigen tas mee

Plastic verpakkingen en tasjes zoveel mogelijk afschaffen, vindt 80 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Het initiatief van Albert Heijn om groenten en fruit steeds meer van plastic te ontdoen, valt dan ook in goede aarde.

We gebruiken veel te veel plastic, een ramp is voor het milieu, zeggen de jastemmers. "Ik schrik ervan als ik zie hoeveel plastic er na het koken op mijn aanrecht ligt", zo laat een respondent weten. We verzuipen met z'n allen in de gigantische afvalberg van plastic. De hoogste tijd om dit probleem aan te pakken, vindt deze groep respondenten.Is het wel nodig om komkommers, winterpeen en paprika's te verpakken? Volgens producenten zijn groenten zo langer houdbaar, maar de meeste deelnemers geloven daar niet in. Driekwart vindt al dat plastic nergens voor nodig. De rest echter vindt onverpakte producten maar onhygiënisch. "Plastic verpakkingen zijn nodig voor de voedselveiligheid. Dan kan niet iedereen er met z'n vieze vingers in knijpen of aan zitten."De meerderheid verwacht dat meer supermarkten het voorbeeld van Albert Heijn zullen volgen en groenten en fruit vaker onverpakt gaan aanbieden. In Utrecht opent binnenkort zelfs de eerste verpakkingsvrije winkel. Voor sommigen een gruwel - "ik wil niet met een potje of pannetje bij de kassa staan" - , voor anderen een uitkomst omdat ze dan precies die hoeveelheden kunnen kopen die ze nodig hebben.VerbodDat er per 1 januari 2016 een verbod komt op gratis plastic tasjes vindt twee derde een prima maatregel. "Als iedereen zijn eigen boodschappentas meeneemt, zijn al die plastic tasjes nergens voor nodig", reageert een respondent. Een op de drie daarentegen vindt het flauwekul.

"Het zijn altijd de individuele burgers die er met dit soort 'klein bier'-maatregelen voor opdraaien. Grote vervuilers gaan gewoon hun gang. Een tasje krijgen bij een aankoop is gewoon service. Krijg je dan straks je nieuwe broek ook gewoon in je handen gedrukt?", foetert iemand.En of zo'n verbod zoden aan de dijk zet...? De meningen zijn verdeeld. "Een druppel op de gloeiende plaat", zegt de een, "alle beetjes helpen", de ander. Een betaald tasje mag straks nog wel, ruim 40 procent pleit ervoor om álle plastic tasjes te verbieden. Iemand oppert: "Waarom niet wettelijk bepalen dat alle verpakkingen biologisch afbreekbaar moeten zijn? Probleem opgelost."De overgrote meerderheid zegt zich zorgen te maken over de plastic soep in de oceanen. Het plastic zwerfafval beslaat een oppervlak van vele honderden vierkante kilometers. Driekwart meent dat die enorme hoeveelheden plastic in het milieu schadelijk zijn voor onze gezondheid. "We vergiftigen onszelf op den duur."Zestien procent denkt dat het probleem niet zozeer bij de plastic verpakkingen en tasjes ligt, maar bij de mentaliteit van de gebruikers. "Het gaat niet om de verpakking, het gaat erom hoe je met het afval omgaat. En dat is in een heel groot deel van de wereld rampzalig", verklaart iemand. Eerst maar eens een gedragsverandering van de mensen eisen, daarna verder praten over de verpakkingen, luidt hier het devies.