Wat U Zegt/Columns
84704
Columns

Kringen

Muil

Nog net niet weggevaagd, ter linkerzijde. Nog net niet gemarginaliseerd. Gedrieën hebben GL, SP en PvdA 37 zetels, een minder dan de PvdA in de vorige Tweede Kamer in z’n eentje. Dat is het dan, qua polderlandse sociaaldemocratie. Maar ze denken nog altijd de wijsheid in pacht te hebben, dulden geen tegenspraak en weten zich nog steeds gesteund door een groot deel van de media.

Da’s toch wel een dingetje hoor, bij die gasten. En daarmee doel ik niet alleen op die arrogante muil tegen alles en iedereen die de lef heeft er andere ideeën op na te houden, maar ook op de eveneens luidkeels geuite, grenzeloze aanbidding, bijkans op z’n Noord-Koreaans, van de nieuwe linkse leider, wiens geboorte door een zwaluw werd aangekondigd, waarna een zeemonster een feestelijk lied aanhief, in gans het land de bloemen spontaan begonnen te bloeien en een dubbele regenboog aan het firmament verscheen.

Jesse.

Mijn autocorrect maakt er trouwens steeds Jesses van.

Dat is bijna net zo oneerbiedig als wat De Telegraaf gisteren flikte: zomaar een verhaal publiceren waarin werd gesproken over een ’Onmogelijk huwelijk’ van de VVD en GroenLinks. Pure heiligschennis, beminde gelovigen. Niets is onmogelijk bij de Jessias, vraag het maar aan de hardwerkende Nederlander in z’n middenklassertje. Al denken zijn discipelen zelf de wereldvrede vooral te bewerkstelligen met meer genderneutrale toiletten en regenboogzebrapaden, afschaffing van de btw-heffing op muntthee en de verbanning van Eric Wiebes naar een heropvoedingskamp omdat hij het gewaagd heeft te beweren dat er aan elektrische auto’s zes miljard is verspild. Wat ook zo is, maar dat zeg je gewoon niet. Zoals je het ook stilzwijgend behoort te accepteren dat Jesse’s campagneleider een ex-terrorist was, het voormalige RaRa-kopstuk Wijnand Duyvendak.

Oók een links trekje trouwens, dat optrekken met criminelen.

Zowel DWDD als Pauw, allebei Vara, had dinsdagavond Van Gogh-schilderijendief Okkie Durham aan tafel, waarmee zij een heus Twan Huysje deden, genoemd naar de presentator die Willem Holleeder als hoofdgast voor College Tour uitnodigde.

O, die welhaast orgastische bewondering die Jesse Klaver met name van het bakfietsgilde krijgt toebedeeld.

En maar soppen.

O, die krankzinnige scheldpartijen die Thierry Baudet vanuit dezelfde hoek moet zien te verwerken.

En maar schoppen.

Je zou mogen verwachten dat ze zich tijdens die op zich wel begrijpelijke uitbarstingen – ze moeten hun agressie over de teloorgang van links toch ergens kwijt – vooral zouden richten op een verwerpelijk clubje als Denk. Maar Denk is islamitisch, dus zielig. Daarom is Thierry Baudet nu al dagenlang aan de beurt, omdat hij niet links is en het bovendien weleens heeft gewaagd om iets vrouwonvriendelijks te roepen.

„Heb je gehoord, Sterre, dat Erdogan de Europeanen nu met geweld dreigt?”

„Bij ons is het nog veel erger, Fleur. Wij zitten met Thierry Baudet opgescheept!”