849382
Wat U Zegt

’Wiv verzwakt veiligheid internet’

Met verbazing heb ik het artikel ’Wiv is van levensbelang’ gelezen. Ik ben het eens met de 53 procent die stelt dat de diensten geavanceerde middelen in moeten kunnen zetten. Echter is de nieuwe Wiv een moker waar vooral onschuldige burgers de dupe van dreigen te worden.

Laat ik duidelijk stellen dat ook ik boeven achter de tralies wil hebben, waarbij het aftappen van verdachten waardevol kan zijn. Bij de recente aanslagen is het echter heel vaak zo geweest dat de daders al lang in beeld waren. Die hadden onder de huidige wetgeving ook al afgetapt mogen worden, daar is helemaal geen nieuwe Wiv voor nodig. Waarom wordt er dan toch steeds geroepen om meer bevoegdheden, terwijl de huidige bevoegdheden blijkbaar niet voldoende worden benut?

De Wiv is een slechte wet die afbreuk doet aan onze privacy en de veiligheid van internet verzwakt. Zo mogen de inlichtingendiensten applicaties hacken waardoor er achterdeurtjes kunnen ontstaan waar kwaadwillenden wel raad mee weten. De Nederlandse digitale economie zal zijn sterke concurrentiepositie verliezen. Onder andere om deze redenen stapt BIT, samen met andere organisaties, naar de rechter om de wet van tafel te krijgen.

Alex Bik, CTO bij BIT