859106
Wat U Zegt

'Nederland kan voorbeeld nemen aan Italianen'

Uitslag Stelling: Lof voor aanpak hooligans

"Complimenten voor de Italiaanse justitie." De overgrote meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag is vol lof over de snelle straffen die rechters in Rome oplegden aan relschoppende Feyenoord-hooligans.

Deze lezers zullen echter teleurgesteld zijn nu blijkt dat de straffen voorwaardelijk zijn. "Volgens de meesten van u kunnen de straffen namelijk niet hoog genoeg zijn, zo "walgelijk" en "schandalig" vindt u het gedrag van de Feyenoord-fans.

De straffen die u in petto heeft variëren van het intrekken van paspoort, rijbewijs en Nederlandse nationaliteit tot werkkampen en verbanning naar Syrië. "Als ze zo graag willen vechten, laten ze daar dan maar heengaan."

Eén lezer heeft een heel originele maar wel erg bloeddorstige straf voor de hooligans bedacht: "Laat Rome de arena herbouwen en gooi ze voor de leeuwen."

Ongeacht hun straf mogen zij van u hun hele leven geen voet meer in het Feyenoord-stadion zetten.Slechts enkelen van u vinden de maatregelen van de Italiaanse justie buiten alle proporties. "Anderhalf jaar celstraf? Krankzinnig. Krijgt een tasjesrover daar dan levenslang?"

De hooligans kregen van de Italiaanse justitie echter 'slechts' voorwaardelijke straffen tot zestien maanden of boetes tot bijna een halve ton, nadat zij de monumentale Romeinse binnenstad kort en klein hadden geslagen.Ondanks het voorwaardelijke karakter van de straffen vindt het merendeel van de lezers de rechters in Rome toch kordater dan hun collega's in Nederland. "Nederlandse rechters kunnen hier een voorbeeld aan nemen, ze zijn veel te slap."

ImagoschadeUw boosheid wordt mede ingegeven door de zeer grote imagoschade die Nederland door het wangedrag van de Feyenoord-hooligans heeft opgelopen. "Schandelijk, ze bezorgen heel Nederland een slechte dienst", aldus een lezer. "Ik schaam mij dood dat ik een Nederlands paspoort heb", aldus een ander.

Velen van u, onder wie diverse met Feyenoord-hart, menen dat de relschoppers ook voetbalclub Feyenoord onherstelbare schade hebben berokkend. "Deze zogenaamde supporters van Feyenoord verzieken het voor de trouwe supporters en de club."

Een minderheid van u is het echter met de supportersvereniging van Feyenoord eens dat ook de Italiaanse politie blaam treft voor de rellen: "Zij hebben de fans uitgedaagd door onschuldige fans zo maar aan te houden en in elkaar te slaan." Deze lezers wijzen erop dat de Feyenoord-aanhang zat opgesloten op een plein en niks mocht. "Erg provocerend allemaal."

DansVeel lezers vinden het terecht dat de Nederlandse ambassadeur in Rome heeft beloofd dat ons land voor de volle honderd procent zal meewerken dat de schuldigen aan de rellen de dans niet zullen ontspringen. "Deze hooligans moeten worden opgespoord en voor het leven worden verbannen.

van de voetbalvelden", luidt een reactie. Verbanning van Feyenoord uit de Europese voetbaltoernooien zal volgens de UEFA niet gebeuren. Toch is nog een aanzienlijk aantal van u ervoor om de Rotterdamse club wel uit te sluiten. "Feyenoord moet tot 2020 worden uitgesloten van alle internationale toernooien en voor twee jaar worden uitgesloten van de Nederlandse competitie."