Nieuws/Wat U Zegt
859486900
Wat U Zegt

’Beleid maakt uit wie wint en verliest’

Na tientallen jaren van toenemende nivellering zijn de koopkrachtverschillen nog nooit zo groot geweest als nu, merkt A. van Rossum.

Verdien je iets boven modaal, ben je getrouwd met een partner zonder inkomen en zit je in een slecht geïsoleerd huurhuis in de stad, dan heb je bittere armoe. Een echtpaar dat 25 jaar geleden een nieuwbouwhuis op het platteland kocht, zit op rozen.

De regering heeft beleidsmatig de verschillen vergroot. De huren zijn veel te hoog geworden omdat de regering stijgingen van vijf keer de gemiddelde inflatie toestond, verhuurdersbelasting invoerde en met huurtoeslag de huren opdreef. De woningprijzen zijn geëxplodeerd door de combinatie van open grenzen en te weinig woningbouw.

De energieprijzen zijn jarenlang met accijnzen verhoogd waardoor gezinnen in de kou en schulden belanden: een ellendige situatie waar de linkse voorvechters van hoge accijnzen nooit in terecht zullen komen.

De burger is gebaat bij huren en woningprijzen die gelijk oplopen met een gemiddelde, lage inflatie. Met torenhoge accijnzen, huren en woningprijzen heeft de regering een monster geschapen waar we nog lang last van hebben.

A. v. Rossum, Doesburg