Nieuws/Wat U Zegt
871308
Wat U Zegt

Rechten zonder plichten

"Wat de idealistische opstellers van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vergeten zijn", schrijft B.S. Engelbert uit Assen, "is dat er tegenover mensenrechten ook plichten moeten staan."

"De Universele Rechten van de Mens telt dertig artikelen die bol staan van woorden als waardigheid, geest van broederschap, gelijkheid, onschendbaarheid, bescherming, rechtshulp, asielaanvraag, nationaliteit, vrijheid van gedachten, van meningsuiting en van godsdienst, zorg en bijstand, onderwijs enzovoort.

Waar die onbegrensde vrijheden en rechten toe hebben geleid is duidelijk. Iedere wetsovertreder kan zich op al deze rechten beroepen. Het werkt als een magneet voor hen die misbruik willen maken van onze goedaardigheid en goedgeefsheid.

De rechten van de mens zijn – voor ons althans – onaantastbaar. Die universele plichten van de mens zullen er niet komen. Te moeilijk. Er blijft dan niets anders over dan de pakkans te vergroten en de straffen flink te verzwaren. Anders moeten wij leren leven met een gestage toename van fraude, draaideurcriminelen, misdadigheid, maffiosi, mensensmokkel, hooligans, zinloos geweld, drugscriminaliteit, cybercriminaliteit enzovoort.

Willen politici de criminaliteit eigenlijk wel serieus aanpakken? Ik denk van niet. Tegenwoordig is krachtig optreden niet goed meer voor het imago."

Deelt u de visie van deze briefschrijver, of ziet u het anders? U kunt hieronder reageren.