Nieuws/Wat U Zegt
874580
Wat U Zegt

'Chronisch ziek zijn eigen schuld?'

Ed van Venrooij uit Woubrugge heeft al 30 jaar diabetes type 1 en voelt zich o.a. door het eigen risico 'gestraft' als chronisch zieke.

"Op jonge leeftijd leeftijd kreeg ik plotseling diabetes type 1. Ik loop daar nu al 30 jaar mee rond. Continu word ik geconfronteerd met de schuldvraag. Is het hebben van diabetes 'eigen schuld dikke bult'?

Ik was een serieuze sporter toen ik destijds ziek werd en kreeg vervolgens door o.a deze aandoening allerlei complicaties gratis erbij. Ik ben niet te zwaar, werk/leef normaal, maar wanneer ik een levensverzekering af wil sluiten ben ik ineens een groot risico waardoor ik dubbele premies moet betalen. Dit omdat ik bewezen 12 jaar eerder kans op overlijden heb, volgens hen.

Voor het werkproces gelden die 12 jaar blijkbaar niet en ben ik 'supergezond' want daar doe ik wel gewoon mee tot 67 jaar. Collega's worden beloond voor de mazzel gezond te zijn, want zij krijgen extra vrije uren omdat ze nooit ziek zijn..

Tja, en dan het eigen risico bij de zorgverzekering, welke wordt gepresenteerd als maatregel om mensen bewust te maken van de kosten in de gezondheidszorg.

Nou, hoe bewust ik ook ben: op oudejaarsavond om 00.01 uur ben ik mijn eigen risico met de insuline in mijn pomp al kwijt. Hoe bewust ik ook leef.