Nieuws/Wat U Zegt
892140378
Wat U Zegt

Lezers: tickets goedkoper door vervoer meer passagiers

Uitslag stelling: ’Krapte in vliegtuig logisch’

Vliegen met een goedkope luchtvaartmaatschappij –net als Peter R. de Vries- is vaak niet fijn. Dat vinden de meeste stellingdeelnemers ook. De misdaadjournalist beklaagde zich over de te krappe beenruimte bij Transavia op Twitter en kreeg veel bijval.

Toch vinden ook meerdere respondenten dat De Vries had kunnen bijbetalen voor meer beenruimte. Maar ruimere plekken zijn er slechts beperkt, weten ook velen. Één van hen stelt: ,,Ja, je kunt bijbetalen bij Transavia, maar die stoelen zijn altijd al snel uitverkocht. En vaak zit het bij een pakketreis en heb je geen andere keuze dan de desbetreffende vlucht te nemen.”

Een grote meerderheid vindt dat de BN’er zijn ’macht’ op Twitter misbruikt voor z’n persoonlijke ongemak. Zo beweert iemand: ,,Hij maakt misbruik van zijn bekendheid over de rug van de luchtvaartmaatschappijen.” Een ander vindt het juist wel goed dat de BN’er zich beklaagt. ,,Naar hem luisteren ze tenminste, niet naar de gewone man.”

Sommigen denken dat de crimefighter een dikke portemonnee heeft. ,,Peter R. de Vries kan toch wel businessclass betalen?”, zo vraagt een respondent zich af. Tegelijkertijd zijn er ook deelnemers die stellen dat de issue niet is. ,,Als je mensen wilt vervoeren, zorg er dan in ieder geval voor dat zij een stoel hebben die past. Je zet een 8-jarige toch ook niet in een kinderstoel?”

De meesten vinden het vanuit de luchtvaartmaatschappijen geredeneerd wel logisch dat deze kosten willen besparen door de zitruimte krapper maken. ,,Je kunt nou eenmaal niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Bijbetalen is alleen weggelegd voor degenen met een dikkere portemonnee. De jaarlijkse vakantie wordt nog duurder en voor sommigen dan zelfs onbetaalbaar.”

De meningen zijn sterk verdeeld of lange en dikke mensen door dit beleid worden gedupeerd. De ene helft van de respondenten vindt van wel, de andere helft juist niet.

Twee derde van de stemmers vindt dat mensen die vliegen met budgetmaatschappijen zoals Transavia niet moeten zeuren over het comfort. Wel hebben de meesten – net als Peter R. de Vries - wel last van de krappere zitplekken in het vliegtuig. Een respondent van 1.95 m. vindt: ,,De beenruimte is echt een probleem. Schandalig dat ik voor vier centimeter extra zwaar moet bijbetalen.” Een ander klaagt juist over dat ànderen een te groot of te zwaar postuur hebben en zou het fijn vinden als deze mensen meer plek krijgen. ,,Ik zit regelmatig klem tussen twee van dat soort mensen, die mij stompen, duwen en blijven bewegen.”

Dat maatschappijen bezuinigen op andere zaken vanwege goedkope vliegtickets kan er bij de meesten niet in. ,,Vliegen is echt niet te goedkoop. Het enige is dat het alternatief – de trein- gewoon niet te betalen is.” Maar een tegenstander meent dat vliegen slechts luxe is. Deze respondent zou graag zien dat luchtvaartmaatschappijen accijns gaan betalen op kerosine. „Vliegen zorgt voor veel vieze uitstoot. Raar dat de boeren wel moeten betalen, terwijl zij zorgen voor ons eten.”

Toch hebben de meesten geen last van vliegschaamte. Zo verwoordt één van hen de ergernis over dit thema: ,,Wat een gezeur over het vliegen. Laat de discussie eens gaan over de hype van de CO2-uitstoot. Dan zal blijken dat niemand de vliegvakantie wil opgeven voor het klimaat.”