Wat U Zegt/Columns
89284
Columns

Houd de brief!

De motivatiebrief is aan het verdwijnen. Het valt me op dat steeds meer werkgevers, en met name recruitmentbureaus, ervoor kiezen om alleen nog een cv te vragen voor een sollicitatie of volstaan met het uploaden van je LinkedInprofiel.

Nu zullen veel sollicitanten daar totaal niet rouwig om zijn. Het schrijven van een goede motivatiebrief is vaak een enorm geploeter en de meeste brieven verdwijnen toch ongelezen in de prullenbak. Dus wat is het nut ervan? Ik vind het persoonlijk toch geen goede ontwikkeling. Je mist als sollicitant een uitgelezen kans om jezelf te onderscheiden van de andere kandidaten. De kans om jouw bijzondere interesse in dit specifieke bedrijf, jouw klik met die ene functie, jouw vaardigheden die goed van pas komen in die positie onder het voetlicht te brengen.

Die specifieke boodschap past niet in je cv. Als de brief vervalt, waar kun je die boodschap dan wel kwijt? Ik zou het niet weten. Natuurlijk, ervaring, kennis en prestaties zijn van groot belang tijdens de selectie. Voldoe je niet aan de vereisten, dan kom je er niet doorheen. Maar motivatie en passie zijn uiteindelijk doorslaggevend. En die vind je in de brief. Dus ik ga vandaag de barricaden op: behoud de brief!