Wat U Zegt/Columns
90909
Columns

Kringen: Marcel Peereboom Voller

Sexy

Het Nederlands elftal gezien? Na de sof in Sofia, waar het pupillenelftal van Oranje tijdens een potje wandelvoetbal werd weggetikt door veredelde amateurs uit Bulgarije, met welke wanvertoning onze nationale volkssport definitief om zeep werd geholpen, zouden we serieus moeten overwegen ons massaal te scharen achter een ander Oranje. Een nationaal elftal dat al vanaf 1998 elke vier jaar Europees kampioen wordt en sinds 1978 de wereldtitel slechts eenmaal aan België moest afstaan.

Onverslaanbaar in een spelletje zo oer-Hollands, dat het eigenlijk onbegrijpelijk is dat we het niet als volkssport nummer één hebben geadopteerd.

Korfbal.

Mijn oog viel op het nieuwtje dat de nationale korfbalbond een campagne lanceert om de sport met het oubollige imago wat ’sexyer’ te maken. Sexy? Ik wist meteen dat dit de tijd is om uit de korfbalkast te komen. Met de billen bloot. Het was een blauwe maandag, laat ik dat in afwachting van uw ongetwijfeld smalende reactie vooropstellen. Maar goed, daar gaat-ie: ja, ik speelde ooit korfbal. Ik zat erop.

Toe maar. Lach maar. Wij korfballers zijn het gewend. Iedereen die weleens in clubverband met een sierlijk sprongetje het luchtruim koos om een onderhandse doorloopbal in de rieten korf te mikken en daarvoor durft uit te komen op een willekeurig verjaardagsfeestje, zal hetzelfde hoongelach hebben moeten incasseren dat mij al jaren ten deel valt.

Wat? Jij? Korfbal? Hahaha!

Het waren de door het lijf gierende hormonen die mij tijdens de puberjaren noopten gedurende twee seizoenen mijn lidmaatschap van voetbalclub VVA in te ruilen voor een spelerspas van korfbalvereniging LUTO. Leert Uw Tegenstander Overwinnen. Dat lukte af en toe, dat winnen. Bij Rohda, Recht Op Het Doel Af. Tegen Vlug & Vaardig, uit. Altijd lastig. Bij DTS, Door Training Sterk. Zelfs christelijke korfbalvereniging VZOD, Vooruitgang Zij Ons Doel, werd af en toe verslagen. Maar daar ging het mij niet om. Ik zat op korfbal met maar één doel.

De meisjes.

Korfbal opende de deur naar het andere geslacht die bij de voetbalclub gesloten bleef. Nee, gemengd douchen was er niet bij, dat is een hardnekkig korfbalfabeltje. Wel leerde ik in die twee seizoenen recht op het doel af te gaan, werd ik door training sterk en boekte ik zo vlug en vaardig als maar kon vooruitgang bij het overwinnen van de harten van medespeelsters. En tegenstandsters!

En toen, aan het einde van het tweede seizoen, kwam het korfbalkamp. Over dat zogenaamd stoffige imago van korfballers: ik kan u vertellen dat niets sexyer was dan het korfbalkamp in de Ardennen. Wat er in de Ardennen gebeurde, blijft in de Ardennen. Maar het was zoals Rob de Nijs ooit zong: als een jongen pakte ik haar hand, maar ik was een man toen de zon weer opkwam. Gelouterd keerde ik terug bij mijn voetbalclub.

Na het nationale echec in Sofia is het mijn beurt om te lachen. En mag iedereen het weten. Je suis korfbal.

Ich bin ein korfballer.