920969
Wat U Zegt

'Video´s dienen als propagandamateriaal van de terreurorganisatie´

Uitslag Stelling: Laat beelden niet zien

Als het aan de stemmers op De Stelling van de Dag ligt, verbiedt minister Opstelten de verspreiding van terreurvideo's zoals die van ISIS. De oppositie vroeg dit deze week, nadat de beelden van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley rondgingen op de sociale media.

Opstelten liet weten er niet veel voor te voelen dit apart te regelen, omdat hij vindt dat de wet al voldoende voorziet in dit soort verboden. De stemmers zijn het daar in grote meerderheid niet mee eens. Iemand noemt deze zienswijze van Opstelten 'wereldvreemd'. Als argument gebruiken velen dat de nazisymbolen ook niet mogen. "Mein Kampf is ook verboden", zo zet een respondent dit argument kracht bij.

Gruwelijk

De respondenten op de dagelijkse nieuwsenquête op Telegraaf.nl vinden dat het kabinet de gruwelijke beelden die ISIS via internet de wereld instuurt, ook niet goed tegengaat. De beelden dienen immers als propagandamateriaal van de terreurorganisatie. "Een verbod maakt het onzichtbaar en zo werk je de ellende alleen maar in de hand", zegt een stemmer die overduidelijk tegen het verbieden van ISIS-uitingen is.

Driekwart van de stemmers denkt echter niet dat een verbod juist meer aandacht zou vestigen op de video's. Iemand vindt dat de media-aandacht voor ISIS helemaal 'op nul' moet. "Door alle aandacht groeien ze juist."

Stemmers geloven wel dat de filmpjes jongeren inspireren om zelf naar Irak te gaan om ook terreurdaden te gaan plegen. "Vertel het wel, maar laat niet alles laten zien", zo suggereert iemand. "Dat is veel te veel eer voor die moordenaars."

Van de week noemde CDA-voorman Buma dit soort radicaliserende jongeren en terugkerende jihadisten hét grootste probleem voor de binnenlandse veiligheid. Dat zijn veruit de meeste stemmers met hem eens. Een van de respondenten vindt dat het kabinet meer moet proberen te voorkomen dat jongeren naar het Midden-Oosten gaan om de Heilige Oorlog uit te vechten. "En als ze toch gaan, geen terugkeer meer naar Nederland."

Een kleine minderheid vindt het nodig om uit te zoeken of de terugkerende jihadisten ook daadwerkelijk oorlogsmisdaden hebben gepleegd alvorens ze aan te pakken. Een stemmer heeft zijn hoop gevestigd op de AIVD. "Laat die ze goed in de gaten houden en bij elke kleine overtreding oppakken tot ze het hier hebben gehad en weer teruggaan naar Irak of Syrië."

Heel veel stemmers vinden dat de jihadstrijders, ongeacht wat ze hebben gedaan, hun Nederlandse paspoort en uitkering moeten inleveren. Een veelgegeven suggestie is ook ze de status te geven van ongewenste vreemdeling. Iemand merkt op: "Ik heb in mijn diensttijd geleerd dat als je in vreemde krijgsdienst bent geweest, je het Nederlands staatsburgerschap kwijt bent."

Veruit de meeste stemmers denken dat de Haagse Schilderswijk een broeinest is van ISIS-aanhang. "Ik snap niet dat de bewoners van de Schilderswijk het pikken van deze groep", merkt iemand op. Er zijn jongeren in de wijk zelf die zeggen dat het maar gaat om een kleine groep die het voor de rest verpest. Zij denken dat op te lossen door ISIS-aanhangers een gebiedsverbod op te leggen, zodat ze geen onrust meer kunnen zaaien in de wijk. Dat vindt een meerderheid van de stemmers een goed idee.

Maar niet alleen ISIS maakt in de ogen van de stemmers nare plaatjes. Website GeenStijl plaatste een parodie op de video van James Foley door over het hoofd van de journalist een portret van de Haagse burgemeester Van Aartsen te plakken. Het grootste aantal stemmers noemt het plaatje walgelijk. Driekwart van de stemmers vindt dan ook dat dit niet moet kunnen in Nederland. Een tegenstander, echter: "We hebben nou eenmaal sociale media, daar is niets tegen te doen. Als je begint met verbieden, dan kijken we straks alleen nog met z'n allen naar de NPO."