Nieuws/Wat U Zegt
936243
Wat U Zegt

'Poetin moet merken dat hij vreselijk verkeerd bezig is'

Uitslag Stelling: Gevoel boven economie

Een ruime meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag juicht aanscherping van de sancties tegen Moskou toe: Rusland moet gestraft worden. Ook als dat betekent dat we de boycot tegen de grootmacht in de portemonnee gaan voelen. Bang om straks in de kou te zitten als de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid bent u niet. "Ik trek wel twee extra truien aan."

De EU-ministers, die gisteren besloten eerder afgekondigde sancties te versnellen, ondersteunen daarnaast verdergaande economische maatregelen. Het gaat dan om strafmaatregelen op het terrein van defensie en op het gebied van technologie, onder meer voor de gasindustrie. Daarnaast worden ook sancties voorbereid die de Russische financiële markt moeten treffen.

Een economische boycot van Rusland zal ook grote financiële gevolgen voor Europa hebben. Ons land zal dat zeker merken in de portemonnee.

Met de tragische vliegtuigcrash net achter ons heeft 78 procent van de deelnemers dat er zeker voor over. Maar dan moeten de lichamen van de slachtoffers wél eerst veilig terug zijn. Daarna mag Rusland gerust een paria worden zoals Libië onder Kaddafi, vindt 67 procent.

Nederland warmt zich steeds meer aan Russische energie, terwijl ons eigen gas slinkt. Maar 85 procent van u is daar niet huiverig voor. Principes kosten nu eenmaal geld, is de overheersende gedachte. "Dit zijn wij verplicht tegenover al die doden", meent een lezer.

"Poetin moet een toontje lager zingen. Het is de enige manier om hem te laten voelen dat hij vreselijk verkeerd bezig is en dat wij dat niet langer pikken", vindt een ander. Dat Poetins macht door een boycot kan afnemen, is volgens 83 procent juist goed.

Een ruime 82 procent van de deelnemers denkt dat Nederland zich erop moet voorbereiden om financieel te bloeden om Rusland een lesje te leren. "Eer en geweten staan boven financieel gewin!" roept een lezer. "Laat voelen dat je dit niet tolereert, anders lacht Poetin weer in zijn vuistje. We krabbelen wel weer op uit een economisch dipje", vindt een ander.

Maar niet iedereen is zo optimistisch: "Ik ben niet bereid om nog meer in te leveren om politieke redenen, ik moet ook nog eten." Nee-stemmers op de Stelling van de Dag vinden het oneerlijk dat de gewone burger de dupe wordt. Omdat Poetins hulp nog steeds cruciaal is voor de toegang tot het rampgebied, vindt 40 procent van de deelnemers het niet verstandig om hem nu in het nauw te drijven. "Een kat in het nauw maakt rare sprongen", zegt iemand.

Nederlandse exporteurs staan pal achter de sancties, ook al betekent dit dat ook zij stevig verlies gaan lijden. "Gevoel gaat boven de economie", zo vinden zij. En daar is 80 procent van u het roerend mee eens.

"Poetin heeft nog geen poot uitgestoken om ook maar iets te doen om de slachtoffers thuis te brengen. Onmenselijk." Tegenstanders zijn nuchterder: "Zaken doe je niet met je gevoel, daar gelden alleen keiharde euro's."

Respect

In de vele reacties klinkt veel respect voor Ruttes houding door. De premier wil eerst alle feiten boven tafel krijgen voordat hij beschuldigingen uit, maar sluit politieke en financiële acties tegen de grootmacht niet uit als hij nog meer tegenstand ondervindt. Hij treedt op de juiste manier op, vindt 67 procent van de deelnemers.

De meerderheid van de deelnemers wil represailles tegen Poetin. "Hij heeft Nederland zo'n pijn en verdriet gedaan, dat zal nooit meer vergeten kunnen worden. Een zeer stevig statement als een boycot is op zijn plaats."